Woning


177_DSC1007
2021
489
2014
472
2010
308
1992

Woning (voorheen Kruidenierswinkel “P. Pijper”) aan de Feiko Clockstraat 100

Pieter Pijper (Pietje Pieper) (Winschoten, 5 februari 1916 – Groningen, 29 december 2000) was een Pekelder kruidenier.

Pijper was een zoon van de landbouwer Jan Pijper en Hindertje van Delden. Hij was gehuwd met Jantje van der Veen, dochter van de winkelbediende Pieter van der Veen en Anje Lutjeboer uit Winschoten.

Pijper was een in de tweede helft van de 20e eeuw bij jong en oud bekende kruidenier op de hoek van de Feiko Clockstraat en de Veendijkstraat in Oude Pekela. Pijper begon in 1946 in de kruidenierswinkel de Coöperatie in de Burg. van Weringstraat in Oude Pekela. Na een uitstapje van ca. één jaar naar Bellingwolde, vestigde hij zich in 1954 op eerstgenoemde plaats als opvolger van Roelf Hendrik Brouwer. Pijper werd, na zijn schoolperiode, bakker bij de Coöperatie in Winschoten. Hij werkte aanvankelijk in de bakkerij en deed daarna een broodloop. Op de fiets met een grote bakkerskorf voorop. In de bakkerij leerde hij zijn latere echtgenote kennen die bij de Coöperatie voornoemd een kantoorbaan had. Zij was het die later de winkel in Oude Pekela en de overige zaken runde. Pijper zelf verzorgde de uitbreng (bestellingen verzamelen en boodschappen bezorgen).

Pijper was een sportman in hart en nieren. Zo deed hij mee aan de Nederlandse kampioenschappen wielrennen. Ook was hij een bekende bokser. In de Tweede Wereldoorlog werd hij door de Duitsers gedwongen om wedstrijden te spelen tegen hun landskampioenen die vaak op een hoger niveau speelden. Later is hij door diezelfde Duitsers twee keer voor het vuurpeloton gezet omdat hij levensmiddelen, die door de Duitsers waren gestolen van Nederlanders, terug had gepikt en aan minder bedeelden had uitgereikt. Op de valreep werd hij door een Duitse officier, die ook sportman was, gered. Na de oorlog gaf hij judoles aan de manschappen van het Winschoter politiekorps. Ook was hij trainer van de v.v. Noordster in Oude Pekela. Schaatsen kon hij als de beste en hij kwam dan ook vaak thuis met leuke prijzen. Pijper was verder actief in de wereld van de postduiven. Hij was erelid van de Pekelder Postduivenvereniging wegens 50 jaar lidmaatschap. Bij deze vereniging vervulde hij tevens vele jaren bestuurs- en commissiezaken. Pijper kreeg op ca. 60-jarige leeftijd hartproblemen en is nog tot zijn pensioen conciërge geweest aan een MAVO-school te Wildervank.
Zijn buurtsuper in Oude Pekela heeft hij nog aangehouden tot ca. zijn 81-jarige leeftijd. Pijper is overleden in het Martini ziekenhuis in Groningen.

p.pijper-centra
p.pijper-centra

Centra kruidenier P.Pijper, links van de Veendijk.
Annotatie: Rechts smederij Grol, links Drogisterij P.Roelmeling en elektro P.F.Roosje,

links daarnaast de RTV zaak van Reintsema.

De winkel werd in de jaren 70 van de vorige eeuw afgebroken i.v.m. de reconstructie van het centrum van Oude Pekela.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *