
Mooi wolkenlucht boven Oude Pekela, gezien vanaf de Thorbeckelaan.
Aalscholver gezien op het pad naast het B.L. Tijdenskanaal of Verenigd Kanaal net voor Booneschans tijdens de rit met mijn e-bike op 11 augustus 2023 langs de route:
Bunkers als onderdeel van de verdedigingslinie.
De aalscholver is een oude, vertrouwde bewoner van het waterrijke Nederland. Het is een forse, donkere watervogel met gehaakte snavel. Een goed instrument voor de visvangst. Hun vlucht is stevig en resoluut, ze vliegen in strakke lijn naar hun bestemming. Vertrouwd is ook het beeld van aalscholvers met gespreide vleugels om ze te laten drogen. Aalscholvers broeden in kolonies.
De aalscholver is 80 tot 100 cm lang en heeft een spanwijdte van 121 tot 149 cm. De vogel is vrijwel geheel zwart, maar met een witte wang en een gele plek op de plaats van de aanhechting van de bek. De snavel is lang en heeft een haakvormige punt. In de broedtijd (tussen februari en juni) verschijnt er een witte “dijvlek”. De dij is anatomisch geen dij, maar het bevederde scheenbeen van de vogel. De aalscholver heeft zwemvliezen tussen de voortenen. Hij vangt vis door te duiken.
Lees meer : https://nl.wikipedia.org/wiki/Aalscholver




Paddenstoelen langs het Pekelder Diep
































foto’s genomen op 19 oktober 2022

Tijdens fietsen terug richting Oude Pekela deze regenboog gezien vanaf de Oerdeweg

Klein vijver met een reiger en op de achtergrond een paard langs
de Streekweg in Holte, gem. Stadskanaal
Zonsondergang (avondrood)

Avondrood is de rode kleur van het hemelgewelf dat vaak in het westen te zien is als de zon bijna ondergaat of net is ondergegaan.
lees meer : https://nl.wikipedia.org/wiki/Avondrood
Ooievaarspalen langs de Veelerweg, Vlagtwedde

De ooievaar bekend van de eeuwenoude volksverhalen en voorstellingen als babydrager is een opvallende verschijning die steeds vaker te zien is. Een tijdje terug was hun populatie in het westen van Europa achteruit gegaan. Met de hulp van kant en klare ooievaarsnesten willen we meehelpen aan de opbouw van een levensvatbare en zelfstandige populatie. De basis van zo’n ooievaarsnest bestaat uit een stevig frame waarop het nest met wilgentenen wordt ingevlochten. Het ooievaarskoppel kan dit basisnest naar eigen zin verbouwen. Na verloop van tijd kan een nest wel 2,5m hoog worden. Het basisnest wordt op een acht meter hoge paal geplaats. Van nature uit maken ooievaars hun nest in hoge bomen op open terrein. Een dakrand of schoorsteen kan ook wel eens opgeëist worden.

Eenden op boomstam, gezien vanaf de brug over Westerwoldse A
in de Wedderbergen.

Natuurlijke Vijver, gelegen schuin tegenover vanaf
de Oerdeweg aan de Hoofdweg Wedderveer.

De treurwilg Salix babylonica is een boom van de wilgenfamilie.
De treurwilg kan een hoogte bereiken van meestal 10 tot 15 meter.
De glanzend bruine takken zijn hangend, vandaar ook de naam treurwilg.
De bladeren zijn ongeveer 5–10 cm lang.
De bovenkant van het blad is groen en de onderkant blauwachtig groen.

Tijdens het fietsen zag ik deze hongerige blauwe reiger staan lang de zijweg naast de Blijhamsterweg (Winschoten).
Blauwe reigers zijn echte sloot-food specialisten, maar vullen hun menu ook graag aan met mollen, muizen en grote insecten zoals sprinkhanen. Vis is echter vrijwel altijd het hoofdbestanddeel van hun eten.

(familie) Knobbelzwaan (Cygnus olor) is een vogel uit de familie van de eendachtigen (Anatidae). Hij leeft voornamelijk van waterplanten, waar hij met zijn lange hals naar grondelt, maar hij eet ook grassen.

Zomervlinder (Geometra papilionaria)
Familie : spanners (Geometridae)
Groep : Nachtvlinder die zowel dagactief als nachtactief is
De zomervlinder valt op door de grootte en de groene kleur en komt verspreid over het hele land voor. De achterrand van de vleugels is gegolfd. De groene kleur blijft bij deze soort langer behouden dan bij de meeste verwante soorten maar is instabiel en verbleekt of vergeelt snel door UV-straling en chemische stoffen.

Drie eendjes zitten op steiger in het Pekelder Diep bij de Camphuisbrug

Omgevallen Boom in het Pekelder Bos

Wolkenlaag boven Oude Pekela gezien van de Schoolstraat

voorkomende namen, waaronder picotee morning glory , ivy morning glory en Japanse morning glory. Het is inheems in het grootste deel van de tropische wereld en is op grote schaal geïntroduceerd.

Meerkoet ligt rustig op het nest in de vijver aan de Houtstek in Oude Pekela
Foto’s genomen op 29 maart 2021
Verstrengeling tussen boomwortel en graf hekwerk naast de Hervormde Kerk
gelegen aan de Hendrik Westerstraat in Oude Pekela


Paddestoelen groeien in bundels aan de voet van boom staande aan de Winschoterweg in Oude Pekela

