Werkzaamheden


Old Ambt Meubelen

De gemeente Pekela heeft 5600 m2 aan grond verkocht aan Old Ambt Meubelen.
Zij gaan zich vestigen aan de zichtlocatie naast de gemeentewerf van
Industrieterrein West in Oude Pekela. Old Ambt Meubelen bouwt een
productielocatie met opslag en een showroom.

Old Ambt Meubelen ontwerpt en ontwikkelt massiefhouten meubelen en leveren deze door heel Nederland, België en Duitsland en heeft ongeveer 15 personen in dienst. Vanwege de groei van Old Ambt Meubelen was een grotere locatie nodig.
Op deze nieuwe zichtlocatie in Pekela wil het bedrijf de klant een stukje beleving geven door een glazen pui te plaatsen tussen de showroom en werkplaats om zo te kunnen zien hoe de meubelen gemaakt worden.

De nieuwe locatie krijgt dan ook een showroom, met kantoor van 1000m2 en een werkplaats met magazijn van 1800m2. Hier kunnen nieuwe machines geplaatst worden zodat de productiecapaciteit omhoog kan.

Website: https://www.oldambt-meubelen.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/OldambtMeubelen/
Twitter: https://twitter.com/OldambtMeubelen


Drenth Holland breidt fors uit

Drenth Holland aan de H. Hindersstraat 60 in Oude Pekela breidt fors uit. De producent van procesbanden voor onder meer de voedings-, hout- en waardepapierenindustrie, bouwt een nieuw pand, mede om een nieuwe weefstoel te kunnen huisvesten.

De gemeente Pekela heeft een kavel verkocht aan Drenth Holland uit Oude Pekela die een grotere, nieuwe locatie gaat bouwen. Eind September 2022 is met de bouw van een 1.800 m2 grote hal gestart, waarbij ook een nieuw kantoor wordt gebouwd. Afhankelijk van de levering van nieuwe weefmachines zal Drenth Holland dit najaar de nieuwe locatie betrekken. De bestaande locatie blijft daarnaast operationeel. De kavel van 9.825 m2 ligt op een zichtlocatie aan de N367 – Industrieweg-West. De gemeente Pekela is trots en verheugd aan deze nieuwe vestiging te kunnen meewerken en het Pekelder bedrijf in de gemeente te houden.

We zijn verheugd dat Drenth Holland de stap waagt naar een nieuwbouwlocatie en in Pekela blijft. Dit inmiddels internationale Pekelder bedrijf is al 90 jaar in onze gemeente gevestigd. We merken dat Pekela in trek is bij ondernemers, want er zijn nog meer serieuze opties op kavels.’’

Drenth Holland werd in 1931 opgericht om technische weefsels te produceren voor de strokarton-industrie in Noord-Nederland. Toen deze industrie zich begon terug te trekken in de regio werd het assortiment uitgebreid naar technische weefsels voor andere industrieën zoals voedingsmiddelen, zuivel, houtpanelen en speciale waardepapieren. Vandaag de dag produceert Drenth Holland met 21 medewerkers klant-specifieke weefsels die wereldwijd in meer dan 35 landen geleverd worden. Dat kan nog sneller en beter in de nieuwe vestiging die, voor alle medewerkers uit Oude Pekela en omstreken, in de vertrouwde omgeving blijft.


Zonnepark Pekela start met bouw van de installatie

De bouw van het zonnepark Pekela is gestart.
De afgelopen maanden was er al gestart met een deel van het inzaaien van kruidenmengsels en het aanplanten van heesters.
Nu gaat de bouw van start. De installaties, stellages en zonnepanelen worden
de komende maanden geplaatst.

Zonnepark Pekela wordt 60 hectare groot, er komen 125.000 panelen en gaat stroom opwekken voor ongeveer 16.000 huishoudens.
Het zonnepark komt langs de Raadhuisweg te liggen.
De verwachting is dat het zonnepark in december wordt opgeleverd.

De initiatiefnemers van het park hebben bij de planvorming van het park veel aandacht besteed aan de landschappelijke inpassing. Zo zijn er 42.000 heesters aangeplant en
is er een wandelpad gerealiseerd om verbinding te leggen tussen het dorp en het nabijgelegen Emergobos. Daarnaast zijn er twee akker/weidevogelgebieden gerealiseerd en is er een groot gebied ingezaaid met een kruidenrijk grasmengsel ten behoeve
van de biodiversiteit.

De initiatiefnemers van dit zonnepark zijn Schoorlemmer Duurzaam, Dun Agro, Pekela Duurzaam, Windunie, Solar Proactive, ILOS New Energy NL en Bronnen VanOns.

Samen met Schoorlemmer Landbouw, lokale coöperatie Pekela Duurzaam en Bronnen van Ons werkt Windunie aan zonnepark Pekela Duurzaam van 23 ha in de gemeente Pekela. Windunie is mede-eigenaar en adviseert de initiatiefnemers over de vergunningen, participatie, netaansluiting en financiering.

De initiatiefnemers zijn extra trots op de procesparticipatie en mogelijkheden voor bewoners en bedrijven om mede-eigenaar te worden van het park. Zonnepark Schoorlemmer Pekela Duurzaam heeft 90% lokaal eigenaarschap en geen zienswijzen door een zorgvuldig uitgevoerd participatieproces.

Het zonnepark ligt in een boskamer bij het dorp Oude Pekela naast een ander zonnepark van DunAgro en Solar Proactive, waar de initiatiefnemers nauw mee samenwerken.

In het gebied van zo’n zestig hectare worden de komende tijd installaties, stellages en zonnepanelen geplaatst, zodat het park in december van dit jaar klaar voor gebruik is.

infographic nieuw
125.000 panelen

Zonnepark Pekela zal bestaan uit 125.000 panelen, die stroom gaan opwekken voor ongeveer 16.000 huishoudens.

De initiatiefnemers van het park hebben bij de ontwikkeling hun best gedaan om het zonnepark zo goed mogelijk in de omgeving te laten passen. Daarvoor is bovenop de zestig hectare nog eens een gebied van negentien hectare gebruikt.

Daarop zijn 42.000 heesters aangeplant en twee akker- en weidevogelgebieden gerealiseerd. Ook is er een gebied ingezaaid met een kruidenrijk grasmengsel
voor de biodiversiteit.

Link : https://www.pekelazonnepark.nl/

Ruimtelijke Onderbouwing Zonnepark Pekela : https://www.planviewer.nl/imro/files/NL.IMRO.0765.01OVZonpekela-0301/b_NL.IMRO.0765.01OVZonpekela-0301_bijlage.pdf


Afbraak winkel Action aan de Feiko Clockstraat in 2018

Er zijn ook plannen om op de voormalige locatie van de Action aan de Feiko Clockstraat in Oude Pekela 24 energiezuinige en betaalbare appartementen te bouwen.
Het zijn appartementen met twee slaapkamers, gesitueerd op de begane grond en 1e
en 2e etage. De planning is dat de appartementen in de zomer van 2022 gereed zijn en bewoond kunnen worden. Medio 2021 kunnen woningzoekenden zich voor de appartementen aanmelden.

nieuwbouw2024

Bouw 36 energiezuinige appartementen Pekela start eind mei (2024)
Eind mei start de bouw van in totaal 36 energiezuinige appartementen in Oude Pekela. Het gaat om 24 appartementen aan de Feiko Clockstraat en 12 appartementen aan de Raadhuislaan. Hiermee voorziet Acantus in de toenemende vraag naar comfortabele en energiezuinige woningen voor één- en tweepersoons huishouders.


Gevelverbetering winkelcentrum De Helling

Start december 2018 – opgeleverd zomer 2020

Eén van de deelprojecten in het ontwikkelingsplan Oude Pekela Centraal is het verbeteren van de gevels aan de zuidoosthoek van winkelcentrum De Helling (de voormalige Zeemanlocatie, zogeheten puntdakjes). Met de gevelverbetering wordt de aantrekkelijkheid vergroot voor nieuwe ondernemers om zich te vestigen en te ondernemen in het centrum van Oude Pekela.

Daarnaast krijgt het aangrenzende plein (het Hellingsplein) een nieuwe impuls.
Als eerste opende Schoenservice Brokschmidt op dinsdag 10 maart 2020 hun nieuwe winkel aan het Hellingplein in het centrum van Oude Pekela.
Zij kochten één van de winkelpanden, in de zogeheten puntdakjes,
van de gemeente Pekela. Brokschmidt verhuist daarmee van een winkel
in De Helling naar een winkel aan het Hellingplein.
En op 21 oktober 2020 heeft ook Elektro World (Poortman) zijn winkel geopend.


Werkzaamheden aan het Raadhuisplein

Dit omvat het vervangen van de parkeervoorzieningen en de inrichting nabij de molen.

Met het ingrijpende project Oude Pekela Centraal heeft Oude Pekela zijn centrum
totaal gereconstrueerd tot een nieuw, groen en kleurrijk dorpshart.
Ter voltooiing heeft De Enk het centrumplein ingericht met Zorgeloos Groen,
het beplantingsconcept met groengarantie.


Bouw van nieuw appartementencomplex, met daarin 17 woningen

Aan de Raadhuislaan in Oude Pekela wordt een nieuw appartementencomplex, met daarin 17 woningen gebouwd. Het gebouw komt op de plaats te staan waar eerder onder anderen de winkel van Kooistra stond. Het krijgt dan ook de naam Kooistrahof.

Het complex, dat wordt gebouwd op de hoek van de Raadhuislaan en de Feiko Clockstraat, krijgt een U-vorm met een centrale binnentuin.

Bij de appartementen hoort een berging en een garage of carport.
In de appartementen komt een woonkamer met open keuken en twee slaapkamers.
Het gebouw wordt voorzien van een lift en een videofooninstallatie.

Het complex wordt gasloos gebouwd en verwarmt met aardwarmte. Bouwonderneming Gebroeders Benus begint medio april met de bouw.

Voor de appartementen is veel belangstelling; binnen vier weken na de start van de verkoop was 50% van de appartementen verkocht. Naar verluidt staat er op dit moment nog één in de verkoop en staan de overige appartementen onder optie.


Nieuwbouw “Koertsmeulen” tussen de Feiko Clockstraat en Houtstek

Op de nostalgische locatie van voorheen ”Houthandel Koerts” aan de Feiko Clockstraat te Oude Pekela ontwikkelt Groothuis Woningbouw een 8-tal zeer royale 2-onder-1-kap woningen met garage, gesitueerd op ruime kavels.In totaal zijn er 3 verschillende types woningen, waarbij ze elk hun eigen individuele uitstraling meekrijgen.


Afbraak Proathuus aan de Hendrik Westerstraat in 2020

Het was te duur om het gebouwtje aan de Hendrik Westerstraat te renoveren. Gezien de moeilijke financiële situatie van de gemeente is sloop het enige alternatief, zo wordt gesteld. ,,Een moeilijke keuze gezien de nostalgie van de ontmoetingsplek’’, aldus de bestuurders. Het praathuis verkeert in zeer slechte staat en is al enige tijd afgesloten voor gebruik om onveilige situaties te voorkomen.

Het praathuis werd in 1978 gebouwd na de renovatie van het Pekelderdiep.
De ontmoetingsplek is vooral gebruikt door de jongeren in Pekela als hangplek.


Sloop vier leegstaande winkels aan de Raadhuislaan

Begin van het slopen van deze vier leegstaande winkels met daarboven
vier appartementen aan de Raadhuislaan in Oude Pekela.
Acantus bouwt er twaalf huurappartementen.


Oud pand Foto Kral word gesloopt

WIMA Vastgoed heeft plannen voor het bouwen van twee appartementencomplexen aan de Feiko Clockstraat in Oude Pekela. In de complexen komen 15 appartementen. Ze moeten komen op de plaats waar nu nog drie panden staan, waaronder de voormalige winkel van Foto Kral. De panden zijn door de vastgoedmaatschappij aangekocht. Er wordt met de sloop en de bouw begonnen zodra de vergunningen daarvoor binnen zijn en de gemeente Pekela de bouwtekeningen heeft goedgekeurd.

Kral Staete

Aan het Pekelder Hoofddiep in Oude Pekela (Feiko Clockstraat), realisseert Wima Vastgoed een appartementencomplex met 6 appartementen in de midden-huur,
op de plek waar Foto Kral voor praktisch alle pekelders wel een pasfoto heeft gemaakt
of de vakantiefoto’s heeft ontwikkeld.
Dit complex zal volledig gasloos zijn en de verdiepingen zijn bereikbaar via een lift.

Alle appartementen krijgen een terras of balkon aan de achterzijde en hebben en Frans balkon aan de voorkant. Op het achterterrein (welke bereikbaar is via het parkeerterrein van winkelcentrum “de Helling”) worden 6 garages en bergingen gebouwd.


Sloop panden Oldenburger en Poortman aan de Feiko Clockstraat

schetsen
Schetsen van het nieuwe appartementen (RTV Noord)

Er liggen plannen op tafel voor een tweetal appartementencomplexen in Oude Pekela. In totaal moeten daarin vijftien appartementen worden gebouwd.

‘De plannen zitten in de ontwerpfase, maar wij willen natuurlijk zo snel mogelijk beginnen’, vertelt vastgoedman David Maas.

Complexen

Het gaat om locaties langs de Feiko Clockstraat in het dorp. Maas heeft afgelopen december een drietal panden gekocht; twee staan naast elkaar en het andere pand staat zo’n vijfhonderd meter verderop. Het is de bedoeling dat die panden gesloopt worden.

Maas: ‘Er wordt volop gebouwd aan die straat! Als je naar de ene kant loopt ben je op de ‘Kooistralocatie’ waar koopappartementen worden gebouwd, loop je de andere kant op dan kom je uit bij de voormalige Action. Op die plek komen sociale huurwoningen. Mijn appartementen worden daar een mooie aanvulling op.’ De vijftien appartementen zijn bedoeld voor de middenhuur.

Even wachten

De panden zijn in bezit, twee van de drie sloopvergunningen zijn al binnen. Het is nu nog wachten op de derde sloopvergunning en vervolgens moet de gemeente Pekela de schetsen nog goedkeuren. Maar als dat eenmaal gebeurd is, dan kan er gesloopt worden.

‘Het is nog even afwachten hoe snel het ontwerp wordt goedgekeurd, maar de bedoeling is dat wij volgend jaar kunnen beginnen met bouwen’, vertelt Maas. Wanneer het precies klaar is, dat is nog niet bekend.

“geschreven door Marco Grimmon, verslaggever RTV Noord”