Werkzaamheden

Er zijn ook plannen om op de voormalige locatie van de Action aan de
Feiko Clockstraat in Oude Pekela 24 energiezuinige en betaalbare appartementen
te bouwen. Het zijn appartementen met twee slaapkamers, gesitueerd op de begane grond en 1e en 2e etage. De planning is dat de appartementen in de zomer van
2022 gereed zijn en bewoond kunnen worden.
Medio 2021 kunnen woningzoekenden zich voor de appartementen aanmelden.


start december 2018 – opgeleverd zomer 2020
Eén van de deelprojecten in het ontwikkelingsplan Oude Pekela Centraal is het verbeteren van de gevels aan de zuidoosthoek van winkelcentrum De Helling (de voormalige Zeemanlocatie, zogeheten puntdakjes). Met de gevelverbetering wordt de aantrekkelijkheid vergroot voor nieuwe ondernemers om zich te vestigen en te ondernemen in het centrum van Oude Pekela.
Daarnaast krijgt het aangrenzende plein (het Hellingsplein) een nieuwe impuls.

Als eerste opende Schoenservice Brokschmidt op dinsdag 10 maart 2020
hun nieuwe winkel aan het Hellingplein in het centrum van Oude Pekela.
Zij kochten één van de winkelpanden, in de zogeheten puntdakjes,
van de gemeente Pekela. Brokschmidt verhuist daarmee van een winkel in De Helling
naar een winkel aan het Hellingplein.

En op 21 oktober 2020 heeft ook Elektro World (Poortman) zijn winkel geopend.Aan de Raadhuislaan in Oude Pekela wordt een nieuw appartementencomplex, met daarin 17 woningen gebouwd. Het gebouw komt op de plaats te staan waar eerder onder anderen de winkel van Kooistra stond. Het krijgt dan ook de naam Kooistrahof.

Het complex, dat wordt gebouwd op de hoek van de Raadhuislaan en de
Feiko Clockstraat, krijgt een U-vorm met een centrale binnentuin.
Bij de appartementen hoort een berging en een garage of carport.
In de appartementen komt een woonkamer met open keuken en twee slaapkamers. Het gebouw wordt voorzien van een lift en een videofooninstallatie.

Het complex wordt gasloos gebouwd en verwarmt met aardwarmte. Bouwonderneming Gebroeders Benus begint medio april met de bouw.

Voor de appartementen is veel belangstelling; binnen vier weken na de start van
de verkoop was 50% van de appartementen verkocht. Naar verluidt staat er op dit moment nog één in de verkoop en staan de overige appartementen onder optie.Het was te duur om het gebouwtje aan de Hendrik Westerstraat te renoveren. Gezien de moeilijke financiële situatie van de gemeente is sloop het enige alternatief, zo wordt gesteld. ,,Een moeilijke keuze gezien de nostalgie van de ontmoetingsplek’’, aldus de bestuurders. Het praathuis verkeert in zeer slechte staat en is al enige tijd afgesloten voor gebruik om onveilige situaties te voorkomen.

Het praathuis werd in 1978 gebouwd na de renovatie van het Pekelderdiep. De ontmoetingsplek is vooral gebruikt door de jongeren in Pekela als hangplek.


Begin van het slopen van deze vier leegstaande winkels met daarboven
vier appartementen aan de Raadhuislaan in Oude Pekela.
Acantus bouwt er twaalf huurappartementen.


WIMA Vastgoed heeft plannen voor het bouwen van twee appartementencomplexen aan de Feiko Clockstraat in Oude Pekela. In de complexen komen 15 appartementen. Ze moeten komen op de plaats waar nu nog de voormalige winkel van Foto Kral staat. De pand is door de vastgoedmaatschappij aangekocht. Er wordt met de sloop en de bouw begonnen zodra de vergunningen daarvoor binnen zijn en de gemeente Pekela de bouwtekeningen heeft goedgekeurd.


Schetsen van het nieuwe appartementen (RTV Noord) – Feiko Clockstraat

Er liggen plannen op tafel voor een tweetal appartementencomplexen in Oude Pekela. In totaal moeten daarin vijftien appartementen worden gebouwd.

‘De plannen zitten in de ontwerpfase, maar wij willen natuurlijk zo snel mogelijk beginnen’, vertelt vastgoedman David Maas.

Complexen
Maas: ‘Er wordt volop gebouwd aan die straat! Als je naar de ene kant loopt ben je op de ‘Kooistralocatie’ waar koopappartementen worden gebouwd, loop je de andere kant op dan kom je uit bij de voormalige Action. Op die plek komen sociale huurwoningen. Mijn appartementen worden daar een mooie aanvulling op.’ De vijftien appartementen zijn bedoeld voor de middenhuur.

Even wachten
De panden zijn in bezit, twee van de drie sloopvergunningen zijn al binnen. Het is nu nog wachten op de derde sloopvergunning en vervolgens moet de gemeente Pekela de schetsen nog goedkeuren. Maar als dat eenmaal gebeurd is, dan kan er gesloopt worden.

‘Het is nog even afwachten hoe snel het ontwerp wordt goedgekeurd, maar de bedoeling is dat wij volgend jaar kunnen beginnen met bouwen’, vertelt Maas. Wanneer het precies klaar is, dat is nog niet bekend.

“geschreven door Marco Grimmon, verslaggever RTV Noord”