Van alles

clockstraat1955
F. Clockstraat anno 1955

F. Clockstraat anno 1955, Loopdraaibrug en oude Wedderklap.
Rechts woningen H. Westerstraat, afgebroken in 1979.


draaibrug1955
Draaibrug 1955

Draaibrug waar tol betaald moet worden. (1955)


raadhuislaan1969
Raadhuislaan 1969

Omgeving Raadhuislaan (1969)


union
Union

Coöperatieve Stroo-Cartonfabriek “Union”, Oude Pekela


luchtfoto
Luchtfoto Oude Pekela

Luchtfoto Oude Pekela, links Karton en Kantonnagefabriek Ceres Sparreboom,
onder de Koenemansbrug. Aan de horizon is Winschoten te zien.


winter 1979
Winter 1979

Op de Luchtfoto, die genomen werd in de ‘barre Winter van 1979’ vind men in het midden de forse Katholieke Kerk, helemaal bovenaan de Watertoren te Winschoter-Zuiderveen en tussen beide in ongeveer het nieuwere gedeelte van Oude Pekela.


britannia brug
britannia brug 2016
britannia brug
britannia brug 2017

De brug Britanniaklap (februari 2016) in Oude Pekela is per direct gesloten voor verkeer. De brug verkeerd in slechte staat.
Na inspectie is daarom besloten meteen met het onderhoud te beginnen.
Pekelders kunnen woensdag 15 november 2017 weer over de Britanniaklap.

De historische witte houten brug over het Pekelder Hoofddiep was een tijdje buiten gebruik omdat hij in zeer slechte staat verkeerde.
In juni is begonnen met het herstel van de brug die genoemd is naar kartonfabriek Britannia die daar bijna een eeuw was gehuisvest.


de onrust 2014
2014
de onrust 2015
2015
de onrust 2015
2015
de onrust 2018
2018

Molen de Onrust: (Rijksmonument)

De molen werd in 1850 als koren- en pelmolen gebouwd, van het pelwerk zijn alleen enkele restanten overgebleven. De molen is als sinds 1956 gemeentelijk eigendom eerst van de gemeente Oude Pekela, sinds de gemeentelijk herindeling van 1990 van de gemeente Pekela. De molen is enkele malen gerestaureerd en regelmatig op vrijwillige basis in bedrijf dankzij enkele vrijwillige molenaars, waaronder een instructrice van het Gilde van Vrijwillige Molenaars en haar leerlingen. De molen heeft vroeger zelfzwichting op een roede gehad, maar de 21 meter lange roeden zijn thans weer met het Oudhollands wieksysteem met zeilen uitgerust.
De vangstok is beschilderd met prinsjeswerk.


Lido Theater Oude Pekela (1955-1970)

lido bioscoop

De vierde bioscoop en laatste bioscoop die het Hollemans Concern (zie ook Veendam, Stadskanaal en Winschoten) opende was het Lido Theater in Oude Pekela. In 1955 gingen de deuren van dit nieuwe theater voor de eerste maal open en konden de Pekelders genieten van al het fraais dat Hollywood te bieden had. De bioscoop was gevestigd aan de Hendrik Westerstraat en was opnieuw een ontwerp van Hollemans huisarchitect, de heer Groof.

mevrouw hollemans
(Foto: collectie Jan Mooibroek)

Het aanbrengen van de gedenktegel aan de gevel van het Lido Theater
door Mevrouw Hollemans.

de gedenktegel
De gedenktegel.
(Foto: collectie Jan Mooibroek)

In de bioscoop konden 450 bezoekers plaats nemen. De zaal bood voldoende beenruimte en het begrip “loge nekkramp” was in het Lido Theater niet van toepassing want de eerste rij was ver genoeg van het doek geplaatst zodat ook de bezoekers op de eerste rij prima zicht hadden zonder de bioscoop na afloop met een stijve nek te moeten verlaten. Verder was er een balkon, een loge en had het theater een toneel. Veel aandacht was er ook besteed aan de brandbeveiliging van het theater. Zo was er door de brandweer bedongen dat de filmcabine niet in verbinding met de zaal mocht staan en de muren van de projectieruimte minimaal 10 cm. dik moesten zijn. Verder was er een noodverlichtingssysteem aangebracht  die afzonderlijk van de normale stroomvoorziening functioneerde en had men een moeilijk ontvlambaar projectiedoek geplaatst.

Op 14 december 1955 werd het theater officieel geopend door toenmalige burgemeester van Oude Pekela de heer Stolk die door middel van een druk op de knop het voorgordijn open liet gaan waarachter op het toneel de volledige Johan Willem Friso Kapel stond opgesteld die een paar nummers ten gehore bracht. De openingsfilm was “The Long Gray Line” die de Nederlandse titel droeg “Bakermat der helden”. De film werd in typische Hollemans bewoordingen in de advertentie aangekondigd: “OP GROOT BEELD en in ONGEKENDE KLEUREN”. Dat grootbeeld sloeg op het feit dat de film in het zogenaamde CinemaScope systeem werd geprojecteerd. CinemaScope was net nieuw in Nederland (de eerste CinemaScope film was “The Robe”) en het Lido Theater was één van de eerste theaters in de provincie die dit breedbeeld systeem kon projecteren.

Veel voorspoed heeft het theater echter niet gehad. In de jaren zestig kreeg het Lido Theater door de opkomst van de televisie direct al te maken met een behoorlijke terugval in het bioscoopbezoek. Het theater ging steeds meer achter de feiten aanhollen door de films als laatste theater over te nemen nadat ze in City Veendam, Scala Winschoten en Luxor Stadskanaal al uitgedraaid waren. Plaatsen die allemaal op slechts enkele kilometers van Oude Pekela liggen. Uiteindelijk werden er alleen nog maar sex- en karate films vertoond.

het lido theater in lichterlaaie
Het Lido Theater in lichterlaaie.
(Foto: collectie Jan Mooibroek)

Omdat een rendabele exploitatie uiteindelijk niet meer mogelijk was werd het
theater in 1970 gesloten, slechts 15 jaar nadat het geopend was.
Onder de naam Lido heeft het nog tot 1976 als discotheek dienst gedaan tot
het pand door een felle brand werd verwoest. Mensen die willen kijken waar
eens het theater heeft gestaan zullen vergeefs zoeken.
Aan niets herinnert meer dat er ooit een bioscoop in Oude Pekela is geweest.

Bron: https://bioscoopgeschiedenis.com/bioscopen/groningen/lido-theater-oude-pekela-1955-1970/


Amaliaboom ‘Tilia europaea Pallida’

Naam boom vernoemd naar onze Prinses
Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria van Oranje-Nassau

amaliaboom
amaliaboom
amaliaboom

Deze boom is geplant tijdens de Boomfeestdag 2004
door leerlingen basisonderwijs gemeente Pekela.