Woning


071_DSC1139
2021
241
2014
219
2010
093
1992

Woning (vroeger Wijkgebouw “Groene Kruis”) aan de Feiko Clockstraat 189

Dit gebouw werd in 1936 ontworpen door de architecten Jan Kruijer en J. Withagen uit Oude Pekela. De opdracht ertoe werd gegeven in februari 1936 door de leden van
Het Groene Kruis, die een groot pand wensten, met onder meer praktijkruimte,
een conciërgewoning, een vergaderlokaal en een magazijn. Opmerkelijk is dat Kruijer
in deze periode een compagnonschap met Klaas Visker had, maar dit gebouw toch
met een andere architect ontwierp.

Het gebouw past in een rij kubistisch expressionistische gebouwen die Kruijer vanaf midden jaren dertig ging bouwen, overigens tegelijk met woonhuizen die meer invloed van de Amsterdamse School laten zien.

In hun biografie over Kruijer beschrijft Kruijswijk het gebouw als volgt: “Het zakelijk vormgegeven gebouw bestaat uit een hoger en een lager blokvormig bouwvolume met plat dak. Deze strakke, kubistische hoofdopzet van het gebouw is gecombineerd met een kleurige en expressionistische uitwerking in materiaalkeuze en decoratieve toepassingen daarvan. De beide bouwblokken verspringen ten opzichte van elkaar, waarbij het verloop mooi opgenomen wordt in de ronding van de schoorsteen. Ook de rondlopende muren van de entreeportiek doorbreken de verder geheel geometrische opbouw van het ontwerp, terwijl gemetselde bloembakken en een inpandig balkon de plasticiteit van de gevels vergroten. Het wijkpand is opgemetseld in een geschakeerde gele baksteen, op een plint van rode klinkers. Het groene kruis in de gevel verwijst natuurlijk naar de functie van het gebouw. Een leikleurige decoratieve band sluit de linkergevel aan de bovenzijde af, terwijl aan de andere kant een rode lijn is ingemetseld.
Een gemetseld stenen muurtje met geometrische pijlers en een ijzeren buisprofiel vormen geheel in stijl de erfafscheiding.”.

De ronding van de schoorsteen stak oorspronkelijk een stukje boven de dakrand uit en was voorzien van een fiere vlaggenmast. Zowel mast als houders zijn verdwenen.

Er is sprake van glas-in-loodramen in beide zijgevels. Deze ramen bestaan uit
drie delen en de vormgeving is abstract. In het centrum van het raam aan de linkerzijkant zijn onder meer het gemeentewapen en een groen kruis
afgebeeld, evenals het jaartal 1936.

Het gebouw heeft al langere tijd een woonbestemming en maakt een wat
desolate indruk. Niet alleen de vlaggenmast is verdwenen,
maar ook de roedenverdeling in de ramen.

groen-kruis-gebouw-2
groene kruis gebouw
2-35
Oldie 2-35
77-4
Oldie 77-4
78-1
Oldie 78-1
groene-kruis-consultatiebureau
groene kruis – consultatiebureau
groene-kruis-kleuterzorg
groene kruis – kleuterzorg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *