Werkplaats Pekela – Qbuzz


040a_DSC0936
2021
040b_DSC0938
2021
040c_DSC0939
2021
152a
2014
152b
2014
129
2010

Werkplaats gemeente Pekela en Vervoersonderneming Qbuzz stalling Bussen (voorheen Acantus onderhoud en Werkplaats gemeente Pekela) aan de Industrieweg-West 41

Voorheen Acantus onderhoud – Jaar ontwerp 2006, de opgave is een bedrijfsgebouw te ontwerpen voor Acantus Onderhoud te samen met Gemeentewerken Pekela.

BureauNoordeloos heeft het functioneel goed doordachte programma van eisen vertaald in één gebouw met daaraan gekoppelde buitenruimten en opslag, zodat er geen verzameling van losse gebouwen op het terrein ontstaat.

Door het programma enigszins te herschikken, met de logistiek als leidraad, heeft het gebouw een duidelijk front naar de omgeving met een interne logistiek rondom een binnenplaats Die omgeving kenmerkt zich door een zicht-locatie met uitgestrekte landerijen en een bos-perceel aan de achterzijde.

Het gebouw spiegelt zich in de aangelegde vijver aan de voorzijde.  Het gebouw enerzijds en de bebossing anderzijds omsluiten een binnenterrein waardoor de steeds wisselende opslag van de gemeentewerf aan het oog wordt onttrokken. De knoop of lus in de hoofdvorm is een metafoor voor de verbinding van alle diverse functies. Door het gebruik van één materiaal als gevelbekleding ontstaat er een helder en eenduidig gebouw.Door het concept van een lusvormig volume ontstaat een snede in kruisende bouw massa. Ter plaatse van die onderdoorgang ontstaat de logische plaats voor de afsluiting van de gemeentewerf. Hierdoor is er geen afrastering direct aan de straat te zien; het gebouw blijft ‘schoon’ naar de weg toe en past in de parkachtige omschrijving van het beeld-kwaliteitsplan.

Website “Acantus” Woningbouwvereniging in Veendam : https://www.acantus.nl/

Werkplaats gemeente Pekela – In december 2006 zal worden begonnen met
de bouw van onderkomen Acantus Onderhoud en Gemeentewerf van de
Gemeente Pekela. Het complex bestaat uit kantoren, magazijnen, werkplaats
en opslagruimte’s voor beide gebruikers. Oplevering juni 2007.

Vervoersonderneming Qbuzz – Vervoersonderneming Qbuzz gaat met ingang
van december 2019 haar bussen stallen in het vroegere pand van woningcorporatie Acantus, naast het Industrieterrein West in Oude Pekela.
Het gaat om de stalling van zo’n dertig voertuigen.

De maatregel is een gevolg van de samenvoeging van de garages
van Qbuzz in Veendam en Winschoten.

In de buurt van de nieuwe stalling wordt op termijn een installatie geplaatst waar waterstof kan worden getankt. Die zou tevens een openbaar karakter krijgen.

Nu al is zeker dat Qbuzz binnenkort vier bussen op elektriciteit laat rijden.

Overigens hebben de chauffeurs van genoemd bedrijf in 2020 geen contant geld meer op de bus. Kaartjes kunnen dan alleen nog via een pinpas worden gekocht.

Website “Vervoersonderneming Qbuzz” : https://www.qbuzz.nl/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *