Plan Zuid


345a
2010
345b
2010
345c
2010
195a
1992
195b
1992
1992-div14
1992

Overzicht Pekelder Bos en Woningen in Plan Zuid

Vanaf de jaren ’80 vindt planmatige uitbreiding plaats aan de landzijde in de oksel van de Wedderweg en het Pekelderhoofddiep. De overgang naar het landschap wordt gevormd door brede waterpartijen en het Pekelder bos. Dit bos heeft een langgerekte vorm passend in de veenkoloniale landschapsstructuur en heeft voor de kern een belangrijke recreatieve betekenis.

Het Pekelder Bos (50 ha) aan de zuidkant van Oude Pekela is door Staatsbosbeheer aangewezen als hondenlosloopgebied. Er zijn lange rechte paden,bospercelen met veel naaldbomen, velden en een heerlijk meertje. Het gebied is niet zo groot, maar honden kunnen er wel lekker zwemmen en er is genoeg te snuffelen.

Ook verrassend is dit 50 hectare grote recreatiebos ten zuiden van het dorp Pekela. Afhankelijk van waar u uw wandeling begint, loopt u eerst door parkachtig gebied met zicht op een woonwijk en vervolgens loopt dit zo over in het bos. Dit bos werd in de jaren ’80 in twee fasen geplant. Er staan veel naaldbomen. Tijdens de wandeling over de brede paden kunt u veel vlinders en insecten tegenkomen. En ook kunt u broedvogels tegenkomen die graag in de bossen en struiken verblijven. Zoals de zwartkop, merel, fitis en tjiftjaf. Ook houtduiven en tortelduiven zoeken het bos graag op, maar zij zoeken vooral de dichte sparren- en dennenpercelen op.

Het natuurterrein is opengesteld en in het bos zijn fiets- en wandelpaden aangelegd. Ook is er een zandstrand met zwem- en windsurfmogelijkheden aan de
noordrand van het bos.

Film : Compagniesterwijk, Pekelder Bos Oude Pekela met een drone gezien in 2016 :
https://www.youtube.com/watch?v=jIiuUZRcaiY


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *