Drenth


017a_DSC1222
2021
017b_DSC1221
2021
083a
2014
083b
2014
060a
2010
060b
2010
116a
1992
116b
1992

Metaaldoekweverij Drenth aan de H.Hindersstraat 60

Bernardus Frederikus Drenth (Oude Pekela, 21 september 1874 – aldaar, 12 november 1951) was een Pekelder fabrikant. Drenth was een zoon van de fabrikant Harmannus Drenth en Catharina Feddema. Hij was gehuwd met Margaretha Catharina Maria Flinker, dochter van de landbouwer Gerhardus Dominicus Gregorius Flinker en Gesina Adeleida Nicola Kloppenborg uit Nieuwe Pekela.

Drenth was mede-oprichter van de in 1901 gestichte strokartonfabriek De Kroon te Oude Pekela. Hij was jarenlang directeur van deze fabriek. Drenth was in 1915 tevens de mede-oprichter van de Metaaldoekweverij Gebr. Drenth B.V. dat eerst gevestigd was in één van de gebouwen van de Pekelder Machinefabriek en in 1933 verhuisde naar een eigen plek, nl. daar waar eerder een scheepswerf van de familie Wortelboer was gevestigd.

Met een rijke historie in vakmanschap en ondernemerschap beschikt Drenth Holland over alle kennis en ervaring voor een succesvolle toekomst. Het 90-jarig jubileum dit jaar werd voorafgegaan door het idee van de eerste generatie Drenth om zeven te maken die nodig waren voor de productie van strokarton in de eigen fabriek. Strokarton wordt inmiddels niet meer geproduceerd, maar wel een scala aan geweven doeken en banden voor allerlei industrieën over de hele wereld.

Hoewel er geen Drenth meer in het bedrijf werkt, is de specialistische producent nog altijd in handen van de familie. Ben Drenth, inmiddels 86 jaar, is de laatste generatie die nog tussen de weefstoelen en trekmachines liep. Hij doet graag uit de doeken hoe het ooit begon: “Ik ben echt naast de fabriek geboren. In 1964 kwam ik op de weverij als bedrijfsleider. Die had toen al een hele geschiedenis. Mijn grootvader had namelijk een strokartonfabriek, zoals je die hier veel had in die tijd, maar bedacht dat het een goed idee was om zelf doeken te weven die nodig zijn om strokarton te maken. Die waren namelijk schaars tijdens de Eerste Wereldoorlog omdat er geen koperdraad meer uit Duitsland mocht komen. In een hal van de machinefabriek van een halfbroer van hem hebben ze toen een machine neergezet en zijn ze begonnen. Mijn vader en een oom van mij kregen het beheer over de weverij en zo werd in 1931 de Metaaldoekweverij Gebroeders Drenth geregistreerd.”

Toen de papierindustrie in de regio zich terugtrok, richtte Drenth Holland zich zeer succesvol op geweven producten voor andere industrieën. Het bedrijf levert inmiddels maatwerk draadgaas in zowel metaal als plastic voor productiebedrijven in meer dan 35 landen over de hele wereld. De variëteit maakt dat Geert Mook, een van de senior wevers, na 40 jaar nog altijd gedreven met zijn vak bezig is: “Wat wij doen luistert echt heel nauw. Je moet enorm veel kennis hebben om de machines exact af te stellen. Je hebt te maken met draad van verschillend materiaal en in allerlei varianten, met de spanning die nodig is voor een strak doek en ook nog met allerlei weefpatronen. Het blijft millimeterwerk dat voortdurend gecontroleerd wordt, want alles draait om constante hoge kwaliteit.
Als iemand een jaar later hetzelfde bestelt, krijgt hij exact dezelfde kwaliteit.”

drenth-1974
Drenth in 1974

Website “Drenth” : https://drenthholland.com/nl/

Link “Ondernemerscafe” :
https://oop.nu/ondernemerscafe-bij-drenth-metal-plastic-weaving/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *