Ellen MacArthur

ellen-macarthur
ellen macarthur

voormalig Britse Zeilster
Ze werd bekend door haar prestaties als solo-zeilster in langeafstandswedstrijden over de oceaan. Ze mag de titel Dame voor haar naam dragen. MacArthur kwam al jong in aanraking met het zeilen, onder meer op het zeiljacht van haar tante.
Op haar zeventiende kocht ze haar eerste zeilboot, die ze Iduna doopte.
Een jaar later zeilde ze de Iduna rond Groot-Brittannië. In 1997 deed ze mee aan de
Mini Transat, een solowedstrijd over de Atlantische Oceaan. In 1998 won ze de
50-voet-klasse van de Route du Rhum, eveneens een Atlantische solowedstrijd.

Website: https://en.wikipedia.org/wiki/Ellen_MacArthur

Emile Steinberger

emile-steinberger
emile steinberger

Acteur, Cabaretier, Schrijver en Regisseur
Die vooral bekend werd door zijn sketches in de jaren 70 onder de naam Emil.
In het begin van de jaren 70 vulde Steinberger met zijn soloprogramma Geschichten, die das Leben schrieb, E wie Emil en Emil träumt alle Zwitserse theaters en spoedig ook in Duitsland. Zijn bekendheid in Duitsland was vooral te danken aan de door de ARD uitgezonden Emil-registraties. Er volgden meerdere tournees door de Bondsrepubliek en Zwitserland, maar ook in de DDR trad hij op. In 1977 stond hij negen maanden in de manege van Circus Knie.
In september 1967 opende hij samen met zijn echtgenote Maya het Kleintheater am Bundesplatz (tegenwoordig Kleintheater Luzern), waarin jazzconcerten, theater- en cabaretvoorstellingen plaatsvonden en waar hij zijn eerste eigen programma’s opvoerde. Een verdere mijlpaal in zijn carrière was een van de beide hoofdrollen in de film Die Schweizermacher onder regisseur Rolf Lyssy.

Website: https://www.emil.ch/

Gerhard Berger

gerhard-berger
gerhard berger

voormalig Oostenrijks Formule 1 Coureur
Hij boekte 10 overwinningen en werd drie keer derde in het kampioenschap.
In 1984 maakte hij zijn debuut in de Formule 1 in het team ATS. In 1985 reed hij voor Arrows, maar pas vanaf het seizoen 1986 kwam zijn carrière in een stroomversnelling toen hij lid werd van het team Benetton, dat motoren van BMW had. Hij stopte aan het einde van het seizoen 1997 met de Formule 1. Hij eindigde weer als zesde, deze keer met 27 punten. In 2006 werd Berger teambaas en voor 50% eigenaar van het Italiaanse Formule 1-team Scuderia Toro Rosso.

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Berger

Rachel Hunter

rachel-hunter
rachel hunter

Model, Actrice en Presentatrice
Presentatrice van Rachel Hunter’s Tour of Beauty van Imagination Television. Ze is verschenen op verschillende tijdschriftomslagen, waaronder Vogue , Elle , Rolling Stone , Sports Illustrated , Playboy , Cosmopolitan en Harper’s Bazaar . Ze heeft twee keer op de cover van de Sports Illustrated Swimsuit Issue gestaan; in 1994 (naast Kathy Ireland en Elle Macpherson ) en in 2006 (naast zes andere modellen). Hunter begon haar carrière op 16-jarige leeftijd met modellenwerk in Frankrijk, Australië en Nieuw-Zeeland, en trad op in Australian Vogue, Harper’s Bazaar, Australian Cosmopolitan en voor verschillende campagnes in Nieuw-Zeeland en Australië. Ze werd het gezicht van Tip Top Ice-Cream in Nieuw-Zeeland en was de “Trumpet Girl”.

Website: https://www.imdb.com/name/nm0005035/

Shirley MacLaine

shirley-maclaine
shirley maclaine

Actrice, Zangeres, Schrijfster en voormalig Danseres
Geboren als Shirley MacLean Beaty, ze is de oudere zus van acteur-regisseur Warren Beatty (Warren heeft zijn achternaam veranderd van ‘Beaty’ in ‘Beatty’).
Op haar zestiende vertrok ze naar New York, om daar actrice en danseres op Broadway te worden. Ze maakte haar theaterdebuut in Me and Juliet. Haar eerste grote succes was in het toneelstuk The Pajama Game, waar ze de doublure was voor actrice Carol Haney. Toen deze haar enkel brak, nam Shirley haar rol over. Enkele maanden later, toen ze weer moest invallen voor Haney, werd ze ontdekt door filmproducent Hal B. Wallis, die in de zaal zat. Hij bood haar een contract aan voor Paramount Pictures en nam haar mee naar Hollywood.

Website: https://shirleymaclaine.com/

Skye McCole Bartusiak

skye-mccole-bartusiak
skye mccole bartusiak

Actrice en Model
McCole Bartusiak heeft de high school doorlopen in Houston. Naast Engels sprak zij ook vloeiend Spaans, in haar vrije tijd was zij actief in zingen, gymnastiek en paardrijden. Haar rol als dochter van Mel Gibson in The Patriot was haar doorbraak. Speelde de jonge Charlie McGee in het tv-vervolg op Firestarter (1984), een rol die is ontstaan ​​door Drew Barrymore , haar co-ster in Riding in Cars with Boys (2001). Haar favoriete personage dat ze heeft gespeeld was Susan in The Patriot (2000).
r.i.p. 19 juli 2014

Website: https://skyemccolebartusiak.com/

Tony Curtis

tony-curtis
tony curtis

Acteur en Schilder
In 1949 maakte Curtis zijn zijn opwachting als acteur in de film Criss Cross, al kreeg hij daarvoor zelfs geen vermelding in de aftiteling. In City Across the River, ook uit 1949 wordt hij nog vermeld als “Anthony Curtis”, maar al snel kreeg hij onder de naam Tony Curtis steeds grotere rollen. In begin van de jaren vijftig speelde Curtis veelal de romantische held, zoals in de films The Prince Who Was a Thief, Son of Ali Baba en The Black Shield of Falworth. Maar Curtis speelde afwisselend en met succes ook rollen in drama’s en komedies. Curtis was zijn hele leven geïnteresseerd in schilderen en in de jaren tachtig werd deze kunstvorm steeds belangrijker voor hem. Hij acteerde nog wel, maar het schilderen werd zijn passie. Hij schilderde in de stijl van het surrealisme en liet zijn werk zien in verscheidene tentoonstellingen.
r.i.p. 29 september 2010

Website: https://www.imdb.com/name/nm0000348/

Barbara Karlich

barbara-karlich
barbara karlich

Televisie Presentatrice en Journaliste
Na een stage bij de regionale studio ORF in Burgenland, waar ze haar eerste journalistieke ervaring opdeed, werkte ze bij verschillende reclamebureaus,
als journalist in het bedrijfsleven. Haar radiocarrière begon in 1996,
meest recentelijk presenteerde ze de dagelijkse ochtendshow Barbarella
en de ochtendploeg op het voormalige privéstation 92.9 RTL (Oostenrijk).
In 1999 werd Karlich naar ORF- televisie gebracht door regisseur Kathrin Zechner , waar ze sinds 27 oktober 1999 haar doordeweekse show organiseert.
De Barbara Karlich Show op ORF2 is de enige overgebleven talkshow op de Duitstalige televisie en heeft daarmee het record van de langst uitgezonden talkshows (sinds oktober 1999) in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Website: http://www.barbarakarlich.net/de/der_mensch/

Courtney Cox-Arquette

courtney-cox-arquette
courtney cox arquette

Actrice en Regisseur
Cox begon haar acteercarrière met een korte rol in de soapserie As the World Turns en in The Misfits of Science (rond 1984), een kortlopende sf-serie over een groep wetenschappers. Hierin speelde ze naast Max Wright (Willy Tanner uit Alf). Door Brian De Palma werd ze uitgekozen om de fan te spelen die door Bruce Springsteen, haar oom van moeders kant, uit het publiek wordt getrokken in de videoclip van Dancing in the Dark. Na een aantal kleine rollen in televisieseries werkte ze mee aan Family Ties als vriendin van Michael J. Fox. Na het einde van Family Ties raakte haar carrière in een dip tot ze naast Jim Carrey in de film Ace Ventura: Pet Detective speelde. Een jaar later deed Cox auditie voor de rol als Rachel Green in de nieuwe sitcom Friends. Waar ze uiteindelijk werd gecast als Monica Geller. Nadat de serie Friends in 2004 afliep, duurde het 2,5 jaar voordat ze met een nieuwe serie op televisie kwam. Ditmaal als Lucy Spiller, de redactrice van magazine DirtNow, in de serie Dirt. Van deze serie was ze, samen met haar man, executive producer. Van 2009 tot 2015 speelde ze Jules in de serie Cougar Town. Cox is sinds enkele jaren ook bezig met regisseren en produceren. In 2014 maakte ze haar debuut met de film “Just Before I Go”, met in de hoofdrol Seann William Scott. Ze trouwde met acteur David Arquette op 12 juni 1999. Cox leerde hem kennen tijdens de opnames van Scream. Ze beviel op 13 juni 2004 van dochtertje Coco. In oktober 2010 werd bekend dat Cox en Arquette na elf jaar gingen scheiden. Op 28 mei 2013 was de scheiding definitief.

Website: https://courteney-cox.com/

Levar Burton

levar-burton
levar burton
levar-burton-back
levar burton (back)

Acteur, Regisseur en Televisie Presentator
Hij is vooral bekend door zijn rol als luitenant-commandant Geordi La Forge in Star Trek: The Next Generation , zijn rol als Kunta Kinte in de ABC- miniserie Roots (1977) en 23 jaar lang gastheer van Reading Rainbow. Burton maakte zijn acteerdebuut in 1976 met Almos ‘a Man , een film gebaseerd op het korte verhaal van Richard Wright ” The Man Who Was Almost a Man “, waarin hij samen met Madge Sinclair schittert. Doorbraak rol Burton was als de jonge Kunta Kinte in de ABC miniserie Roots (1977), gebaseerd op de roman van de zelfde naam door Alex Haley.

Website: https://levarburton.com/

Liz Sheridan

liz-sheridan
liz sheridan

Actrice en voormalig Danseres
Sheridan debuteerde in 1977 (op 47-jarige leeftijd) in een aflevering van Kojak.
Daarvoor was Sheridan danseres. Sheridan werd met name bekend door haar rol als nieuwsgierige buurvrouw Raquel Ochmonek in de comedy serie Alf.
Later kreeg ze de rol van Helen Seinfeld (moeder van Jerry) in de serie Seinfeld.
Sheridan is verloofd geweest met de legendarische acteur James Dean.
Ze schreef een boek over hun liefde, getiteld Dizzy and Jimmy.
r.i.p. 15 april 2022

Website: https://www.imdb.com/name/nm0792210/

Lloyd Kaufman

lloyd-kaufman
lloyd kaufman

Acteur en Filmregisseur
Toen hij terugkeerde naar Yale, produceerde hij de low-budgetfilm Rappaccini van Robert Edelstein en regisseerde hij zijn eigen eerste speelfilm, een experimentele zwart-witfilm met de titel The Girl Who Returned (1969). De film werd gepresenteerd bij filmverenigingen in Yale, Harvard en andere instellingen aan de oostkust. Na zijn afstuderen ging Kaufman werken voor Cannon Films , waar hij John G. Avildsen ontmoette (toekomstige Academy Award- winnende regisseur van Rocky and The Karate Kid ). In 1974 richtten Kaufman en zijn zakenpartner Michael Herz Troma Entertainment op en begonnen ze onafhankelijke actie- en komediefilms te produceren en te distribueren. Om de rekeningen te betalen, deed Kaufman wat freelancewerk voor grote Hollywood-producties, waaronder Rocky (bewerkt op de flatbedmachines van Troma), Saturday Night Fever en The Final Countdown , die hij ook produceerde (Kaufman heeft gezegd dat het zijn ervaring was op deze film waardoor hij nooit meer met een grote studio te maken wilde krijgen).

Website: http://www.lloydkaufman.com/

Matthew Perry

matthew-perry
matthew perry

Acteur
Perry werd geboren in de VS, maar groeide op in Ottawa, Canada. Hij is de zoon van acteur John Bennett Perry en diens toenmalige vrouw Suzanne Perry Morrison.
Perry moest kiezen tussen een carrière als acteur of als proftennisser.
Hij had een uitzonderlijk talent voor tennis, maar besloot toch het acteervak in te gaan. Perry speelde tien jaar Chandler Bing in de televisieserie Friends.
Hij heeft gastrollen gespeeld in de series Ally McBeal en The West Wing.
Ook leende hij zijn stem aan de animatieserie The Simpsons.
r.i.p. 28 oktober 2023

Website: https://www.imdb.com/name/nm0001612/

Michael Schanze

michael-schanze
michael schanze

Presentator, Schlagerzanger, Acteur en Schrijver
Na zijn examen in 1966 richtte hij zijn Quarter Deck Combo op en werd daarbij door een platenproducent ontdekt. Zijn eerste single Ich bin kein Lord leidde tot meerdere opnamen en ook noteringen in de Duitse hitparades met de nummers Ich hab’ dich lieb, Oh wie wohl ist mir en Wer dich sieht, hat dich lieb. In 1968 werd hij door de televisie gevraagd voor het SWF-programma Talentschuppen. In het begin van de jaren 70 presenteerde hij bij de Beierse televisie voor de ARD twee jaar lang op zaterdag namiddag het weekendjournaal Mobile, waarna hij overging naar het ZDF, waar hij in 1972 zijn eigen personality-show Hätten Sie heut’ Zeit für mich kreeg toegewezen met talrijke gasten. In het midden van de jaren 80 ging hij over naar de ARD met een meerdelige personality-show met de titel Die Michael Schanze Show en presenteerde hij de WDR-kinder- en jeugdserie Telefant. In 1988 presenteerde hij Flitterabend. In deze 90 minuten liveshows op zaterdagavond speelden pas getrouwde stellen voor een droomreis tijdens de wittebroodsweken. Vanaf 1991 produceerde hij Kinderquatsch mit Michael.

Website: http://www.michael-schanze.com/

Tiffany Thiesen

tiffany-thiesen
tiffany thiesen

Televisie- en Film Actrice en Presentatrice
Als kind streed ze mee in enkele schoonheidswedstrijden en won onder meer
de Miss Junior America in 1987. Haar eerste doorbraak op televisie was in de succesvolle low-budget tienerserie Saved by the Bell waarin ze de populaire
Kelly Kapowski speelde. In de periode 1994-1998 speelde Thiessen in nog een tienerserie, namelijk Beverly Hills 90210. In 2003 speelde Thiessen een van de hoofdrollen in de door de Amerikaanse televisiezender Fox uitgezonden actieserie Fastlane. Door de lage kijkcijfers werd dit programma echter na één seizoen
alweer gestopt. In 2006 verscheen ze in de kortlopende serie What About Brian.
Van 2009 tot en met 2014 speelde ze in de Amerikaanse televisieserie White Collar
de rol van Elizabeth Burke. In 2015 startte ze met een eigen kookprogramma op televisiezender Cooking Channel: Dinner at Tiffani’s.
Ook speelt ze in de serie Alexa en Katie en speelt ze Lori de moeder van Alexa.

Website: https://tiffanithiessen.com/

Toby Maquire

toby-maquire
toby maquire

Acteur
Hij won onder meer Saturn Awards voor zijn rollen in Spider-Man 2 en Pleasantville en werd in 2010 genomineerd voor een Golden Globe voor zijn rol in de film Brothers. Hij kreeg begin jaren negentig voornamelijk gastrollen, onder andere in de televisieseries General Hospital, Blossom en Roseanne. Hij volgde op aanraden
van zijn moeder ook dramacursussen in zijn vrije tijd. In 1993 deed hij auditie
voor de hoofdrol in This Boy’s Life. Hij kreeg de rol niet – deze ging naar
Leonardo DiCaprio – maar mocht wel een kleine bijrol vertolken.
In 2002 kreeg Maguire de rol van Peter Parker / Spider-Man in de gelijknamige film Spider-Man toebedeeld. Hiermee brak hij definitief door in Hollywood en
was hij tevens te zien in de vervolgfilms Spider-Man 2 en Spider-Man 3.

Website: https://www.imdb.com/name/nm0001497/

Dee Dee Bridgewater

dee-dee-bridgewater
dee dee bridgewater

Jazz Zangeres en Radio Presentatrice
Tweemaal won zij een Grammy Award en eenmaal een Tony Award. Zij is presentatrice van de NPR’s Syndicated Radio show “JazzSet with Dee Dee Bridgewater” en Amerikaans ambassadeur van de FAO.
In de vroege jaren zeventig was Dee Dee Bridgewater vocalist van Thad Jones-Mel Lewis Jazz-orkest. Dit betekende het begin van haar jazz-carrière, en zij speelde met veel grote jazz-muzikanten van haar tijd, waaronder Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon en Max Roach. In 1974, verscheen haar eerste solo-album Afro Blue en speelde zij de rol van Glinda de goede Heks in de musical The Wiz op Broadway, waarvoor zij een Tony Award ontving. In de jaren daarna was Bridgewater regelmatig te zien en horen in verschillende grote Amerikaanse musicals.

Website: http://www.deedeebridgewater.com/

Jacques Chirac

jacques-chirac
jacques chirac

Politicus en voormalig President van Frankrijk
Was een Frans politicus van de PRP en UNP en de 22e president van Frankrijk van 1995 tot 2007. Eerder was hij premier van Frankrijk van 1974 tot 1976 en van 1986 tot 1988 en burgemeester van Parijs van 1977 tot 1995. Als premier had Chirac besloten dat Parijs weer een eigen gemeentebestuur zou krijgen. Sinds de opstand van 1871 had de hoofdstad onder direct bestuur van de regering gestaan. Chirac zelf werd in 1977 burgemeester, wat hij bleef tot 1995, toen hij werd gekozen tot staatshoofd. In zijn jaren als burgemeester was hij ook oppositieleider en tweemaal verliezend kandidaat voor het presidentschap: in 1981 en 1988.
r.i.p. 26 september 2019

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacques_Chirac