Garage Dijkhuizen aan de W.H. Bosgrastraat 138
Gemeentelijke Monument
Geschiedenis – Oude Pekela en garage Dijkhuizen aan de W.H. Bosgrastraat zijn eigenlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bedrijf is al sinds 1895 in ons dorp gevestigd en is in 104 jaar tijd veranderd van een ambachtelijke smederij tot een moderne garage. Inmiddels wordt Dijkhuizen geleid door de vierde telg; de 43-jarige Henk Jan.
Klaas Dijkhuizen (Oude Pekela, 3 maart 1902 – aldaar, 19 jan. 1979) was een Pekelder heftruckfabrikant. Dijkhuizen was een zoon van de ijzersmid Jan Dijkhuizen en Harmke Sterrenberg. Hij was gehuwd met Antje Blaauw, dochter van de aannemer Geert Blaauw en Zwaantje Taai uit Zuidbroek.
Dijkhuizen was garagehouder en heftruckfabrikant te Oude Pekela. Hij was tevens lid van de vrijwillige brandweer in deze plaats. Wegens zijn bijzondere staat van dienst ontving hij op 24 december 1964 de erepenning van de gemeente Oude Pekela, met de daarbij behorende oorkonde. De naam van Dijkhuizen, die van 1921-1964 als chauffeur, pompbediende en monteur lid is geweest van de vrijwillige brandweer in zijn woonplaats, werd bijgeschreven in het ereboek van de gemeente.
Samen met zijn broer Jan Harm Dijkhuizen runde Klaas Dijkhuizen de smederij annex garagebedrijf Gebr. Dijkhuizen te Oude Pekela. Hierbij waren zij pioniers in hun tijd.
Zij vonden uit en fabriceerden als een van de eersten boerenwagens met zgn. autobesturing. In de overgangstijd van paard naar trekker fabriceerden zij de zgn. autotrekker, een omgebouwde A-Ford waarbij een extra as werd toegepast om een enorme reductie te verkrijgen. Ook werd een twintigtal autotrekkers uitgerust met rupsbanden, een eigen ontwerp.
Het hoogtepunt werd bereikt door de fabricage van heftrucks, van onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog tot plm. 1968. Hierbij werden vanaf niets complete heftrucks gebouwd die aftrek vonden bij voornamelijk betonindustrieën in geheel Nederland.
Er kan gerust gesteld worden dat de gebroeders Klaas en Jan Harm Dijkhuizen heftruckfabrikant waren. Al deze producten werden verkocht onder de merknaam DOP, hetgeen stond voor Dijkhuizen Oude Pekela.
Smederij – Onze historische rondgang begint in de smederij van Dijkhuizen, waar het dus allemaal begon. Tot de klandizie behoorden veel boeren, maar ook scheepswerven. Totdat de auto’s hun intrede deden en de smederij langzaam een andere functie kreeg.
In 1920 werd op het terrein een showroom met woning gebouwd. Menig Pekelder heeft er de neus tegen het raam gedrukt om zich te vergapen aan een heuse Ford of een Indian motorfiets. En wie geen wagen had kon er één huren; voor trouwerij of begrafenis.
Indien gewenst mét chauffeur.
Heftrucks – Door de motorisering had Dijkhuizen al een grote verandering doorgemaakt. Behalve rijwielen, automobielen en motoren werd er Shell-brandstof verkocht. Maar daar bleef het niet bij. Het smidsvak zat de familie nog steeds in het bloed en na de oorlog begon men ook met de productie van eigen vorkheftrucks en boerenkarren.
Ook rolden uit de Pekelder garage tot trekker omgebouwde A-Ford’s, sommigen zelfs op heuse rupsbanden. Van die historie is veel bewaard gebleven, mede dankzij Henk Jan.
Hij heeft inmiddels het nodige teruggekocht, zoals een nog steeds werkende trekker en vorkheftruck. “Om te bewaren voor het nageslacht. Zie je wat op die heftruck staat? DOP. Dat betekent dus Dijkhuizen Oude Pekela. Onze historie.”
Website “Garage Dijkhuizen” : https://www.garagedijkhuizen.nl/