Van Alles


Pekela is vrouwenboom rijker: Sta stil, wieg in de wind

vrouwenboom
De boom wordt geplant. Foto: Gemeente Pekela
_DSC3876
foto gemaakt op 17 juni 2024
_DSC3877
foto gemaakt op 17 juni 2024
_DSC3878
foto gemaakt op 17 juni 2024

Pekela is een boom rijker. Donderdagmiddag 9 november 2023 werd in het park bij het gemeentehuis in Oude Pekela een boom geplant. Niet zomaar een boom, nee een boom die symbool staar voor de bescherming van vrouwen en jonge meisjes.

De boom is te danken aan de Soroptimistenclub De Veenkoloniën, een wereldwijde vrouwenvereniging die zich al meer dan 100 jaar inzet voor de positie van de vrouw.

Bij de boom staat ook nog een plaquette met een gedicht over de boom.
De schrijfster van het gedicht Mirjam Mintjes, wethouder Reiny Kuiper van Pekela en de vrouwen van het bestuur van de Veenkoloniale Soroptimistenclub waren de symbolische planters.

Catalpa

De boom is een Catalpa, maar zoals wethouder Kuiper zei: ‘In Pekel is het gewoon een trompetboom’, te danken aan de trompetvormige bloemen.

Kuiper was blij met het cadeau en hoopt dat de gemeente in samenwerking met de Soroptimisten een klein steentje kunnen bijdragen aan het klimaat en natuurlijk aan de bewustwording en de bescherming en de ontwikkeling van de positie van jonge meisje en vrouwen.
Want dat blijkt anno 2023 nog steeds nodig te zijn.

Eerder werden in Veendam en Stadskanaal ook dergelijke bomen geplant.

link: https://www.westerwoldeactueel.nl/2023/11/09/pekela-is-vrouwenboom-rijker-sta-stil-wieg-in-de-wind/


De rappende psycholoog Daisz schreef voor de bruggen in Pekela een rap! Ter ondersteuning van de inwoners die proberen de bruggen te redden. Ze is bekend door haar aanwezigheid bij RTV Noord. Ook won ze als Groningse vrouw de media award.


Bruggen Belang Pekela

Pekela weer in het nieuws! In het NOS journaal op maandag 29 mei 2023.

Inwoners van Pekela beloven zelf de bruggen netjes en veilig te houden.

Kijk voor meer op hun site :

https://www.facebook.com/bruggenbelangpekela/

Pekela komt met toekomstbestendig bruggenplan; 8 bruggen weg

PEKELA – Een toekomstbestendig plan waarin 26 van de 34 bruggen in het Pekelder Hoofddiep blijven behouden. Dit Plan van Aanpak adviseert ingenieursbureau Sweco aan het college van B&W van Pekela. De Pekelder gemeenteraad is hierover dinsdagavond geïnformeerd.

Sweco heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de technische staat van de bruggen en naar de verschillende verkeersstromen. Met de uitkomsten van deze onderzoeken zijn tijdens verschillende bijeenkomsten de inwoners van Pekela geraadpleegd.

Zeven bruggen

Aan de hand van de onderzoeken en input van de dorpscoöperatie, van ondernemers, van boeren en uit de bewonersbijeenkomsten is een Plan van Aanpak gemaakt. Daarin worden zeven bruggen vervangen voor nieuwe. De bruggen die verdwijnen worden op strategische plekken weggehaald of samengevoegd waardoor de afstand tussen verschillende bruggen gering blijven. De bruggen die verdwijnen zijn: Unionbrug, Van Weringklap, Lubbermansdraai, Hanekampsdraai, Camphuisdraai, Zuidkantklap en Samenwerkingsdraai.

Burgemeester en wethouders staan achter het Plan van Aanplak van Sweco en zijn blij dat er aanzienlijk meer bruggen kunnen worden behouden dan eerder de bedoeling was. Wethouder Reiny Kuiper: ‘Het plan is natuurlijk niet in beton gegoten. We gaan er samen met de raad nog heel zorgvuldig naar kijken. Als we dan hebben gewikt en gewogen, denken dat we in samenspraak met de gemeenteraad en dorpscoöperatie tot een breed gedragen bruggenplan kunnen komen.’

Na de zomer besluit

Om de bruggen ook de komende dertig jaar goed te kunnen laten functioneren is structureel 950.000 euro per jaar nodig. Daarvan heeft de gemeente vijf ton gereserveerd. Met het Plan van Aanpak in de hand denkt het college ook de resterende 4,5 ton per jaar te kunnen binnenhalen door middel van subsidies van verschillende instanties.

Het bruggenplan is onderdeel van de visie ‘Pekelder Hoofddiep 2040’ waarin behalve de bruggen ook de omgeving van het diep en de wegen worden meegenomen. Na de zomer neemt de gemeenteraad hier een besluit over.

Beginnen met beschoeiingen

Als alles volgens plan verloopt, wordt begin 2025 eerst begonnen met de vervanging van de beschoeiingen. In 2026 moeten de eerste bootjes weer door het Pekelder Hoofddiep varen.

Pekela en haar bruggenprobleem: ‘Dit doet het minst pijn’

De gemeente Pekela heeft duidelijk voor ogen hoe het bruggenprobleem opgelost moet worden. Meerdere bruggen verdwijnen, sommige krijgen een andere functie en voor zeven stuks komt een nieuw exemplaar.

De gemeente wil in totaal 26 bruggen over het Pekelderdiep behouden. Er liggen nu nog 34 bruggen over het Pekelderdiep. Die verkeren in slechte staat, omdat ze de afgelopen jaren slecht onderhouden zijn. Geld om alle bruggen te behouden heeft de gemeente niet.

Minste pijn

‘Wij hebben goed naar de inwoners geluisterd’, steekt wethouder Reiny Kuiper van wal. ‘Het plan was eerst om dertien bruggen te behouden, nu zijn het er dubbel zoveel.’

De gemeente Pekela bestaat uit drie dorpen: Oude, Nieuwe en Boven Pekela. Het laatstgenoemde dorp gaat in eerste instantie niets merken van de plannen van de gemeente.

Kuiper: ‘Alle bruggen in Boven Pekela blijven liggen. Dat heeft ermee te maken dat afstanden tussen bruggen anders te groot worden. Daar komt bij dat agrariërs in dat gebied twee bruggen echt nodig hebben.’

Voor Oude en Nieuwe Pekela geldt dat meerdere bruggen verdwijnen en/of worden samengevoegd. Ook zijn er bruggen waar nu nog auto’s overheen kunnen, maar waar op termijn alleen maar fietsers en voetgangers overheen mogen.

Actiegroep is positief

Pekela kent een heuse actiegroep: Bruggen Belang Pekela. Die groep is ontstaan uit onvrede over het beleid van de gemeente. Helemaal toen het plan was om het aantal bruggen af te schalen naar dertien, toonden de inwoners veel weerstand. BBP kreeg het zelfs voor elkaar om honderden Pekelders op te trommelen, om actie te voeren voor het gemeentehuis in Oude Pekela.

Maurits Langeler van BBP: ‘Wij staan niet negatief tegenover deze plannen. Ook omdat er gehoor wordt gegeven aan de inwoners. Inwoners en de gemeente zitten met elkaar aan tafel en kijken elkaar in de ogen. Dat zijn goede ontwikkelingen!’

Wel wil Langeler nog iets benadrukken: ‘Ondanks dat wij er positief in staan, zijn wij ervan overtuigd dat de gemeente meer kan doen met het beschikbare geld dan nu het geval is. Onze inzet blijft natuurlijk wel dat elke brug in Pekela behouden blijft.’

De plannen van Pekela hebben wel een prijskaartje: in totaal zo’n 29 miljoen euro, uitgesmeerd over de komende dertig jaar.

Pekela wil 26 van de 34 bruggen behouden in Pekelder Hoofddiep

26 van de 34 bruggen in/over het Pekelder Hoofddiep kunnen blijven behouden. Dat stelt ingenieursbureau Sweco Sweco na uitgebreid onderzoek naar de technische staat van de bruggen en naar de verschillende verkeersstromen. Met deze uitkomsten zijn de inwoners van Pekela tijdens bijeenkomsten geraadpleegd. De gemeenteraad is gisteravond bijgepraat over dit onderwerp.

Aan de hand van de onderzoeken en suggesties van de dorpscoöperatie, ondernemers, boeren en uit de bewonersbijeenkomsten is een Plan van Aanpak gemaakt.

Vervangen

Daarin worden 7 bruggen vervangen voor nieuwe. De bruggen die verdwijnen worden op strategische plekken weggehaald of samengevoegd. Daardoor blijft de afstand tussen verschillende bruggen gering.

Beton

Het college van Pekela staan achter het Plan van Aanplak van Sweco en is blij dat er aanzienlijk meer bruggen kunnen worden behouden dan eerder de bedoeling was. Wethouder Reiny Kuiper: “Het plan is natuurlijk niet in beton gegoten. We gaan er samen met de raad nog heel zorgvuldig naar kijken. Als we dan hebben gewikt en gewogen, denken dat we in samenspraak met de gemeenteraad en dorpscoöperatie tot een breed gedragen bruggenplan kunnen komen.”

950.000 euro

Om de bruggen ook de komende 30 jaar goed te kunnen laten functioneren is structureel 950.000 euro per jaar nodig. Daarvan heeft de gemeente reeds een half miljoen euro gereserveerd. Met het Plan van Aanpak in de hand denkt het college ook de resterende 4.5 ton per jaar te kunnen binnenhalen via subsidies.

Pekelder Hoofddiep 2040

Het bruggenplan is onderdeel van de visie ‘Pekelder Hoofddiep 2040’ waarin behalve de bruggen de omgeving van het diep en de wegen worden meegenomen. De gemeenteraad neemt hierover na de zomer een besluit.

Beschoeiingen

Als alles volgens plan verloopt, wordt begin volgend jaar eerst begonnen met de vervanging van de beschoeiingen. In 2026 moeten de eerste bootjes weer door het Pekelder Hoofddiep varen.


Filmpjes online

Drone beelden van Oude Pekela (Noord Drone).

Oude Pekela Groningen 12 juni 2023 (dronefotograafgroningen).

Hoog Water in het Pekelderdiep

Super de Boer, een laatste aanblik voor de ombouw naar Jumbo

350 jaar Oude Pekela (O.P.A.) Koerts (vermoedelijk), 1949  (8mm, zwartwit, zonder geluid)
https://www.filmbankgroningen.nl/archief/av2350/

Optocht Oude Pekela  G. Molenaar, A.C.F.O., 26-08-1949  (16mm, zwartwit, zonder geluid)
https://www.filmbankgroningen.nl/archief/av14861/

Koninginnedag en bevrijdingsfeest Oude Pekela Koerts, 1955  (8mm, kleur, zonder geluid)
https://www.filmbankgroningen.nl/archief/av2349/

Bezoek Koningin Beatrix Filmgroep Nieuwe Pekela, 1987  (Super 8, kleur, met geluid)
https://www.filmbankgroningen.nl/archief/av2834/

Videoclips Olle Pekel en Oude Pekela Videofimgroep Focus, 1989
(VHS, kleur, met geluid)
https://www.filmbankgroningen.nl/archief/av20431/

Dick Swiers – Pekel is Prachtig (met text)

Swinder – Ik Zai Pekel Nooit Weer

Oude Pekela winter 1979.

Film is gemaakt door Alex de Keijzer

De winter van 1979 is één van de strengste winters ooit en bovendien zeer wispelturig door zijn afwisseling van dooi en vorst. Het weg- en luchtverkeer had veel last van ijzel en de sneeuwstormen die daarop volgden. De treindiensten moesten vooral in de drie noordelijke provincies beperkt worden door met name de hinder van stuifsneeuw.

Op het platteland van Friesland, Groningen en Drenthe raakten diverse dorpen
volkomen geïsoleerd van de buitenwereld door metershoge opgewaaide sneeuwduinen.
Militairen werden ingezet om sneeuw te ruimen en hulp te bieden aan de
bewoners van ingesneeuwde dorpen.

Dutch Boys – America en Oude Pekela 1983

Oorspronkelijk heette de Dutch Boys The Thunderballs, maar in 1972 werd
de naam veranderd in The Dutch Boys.
Het repertoire bestond voornamelijk uit komische, vrolijke nummers.

Wintergerst 2018, Combinen/ Persen en opladen. Wortelboer Oude Pekela.

1 juli 2018. Landbouw- en loonbedrijf: Wortelboer uit Oude Pekela aan het combinen
met de Claas Dominator 208, persen met de Claas Qudrant RC 3400 + Fendt 828 Vario en opladen van stro.

RO-D-YS Beatband uit Oude Pekela.

De Nederlandse beatband RO-D-YS uit Oude Pekela waren in de jaren ’60 kortstondig zeer succesvol. De al langer spelende band kreeg haar definitieve naam in 1966 als de vier leden besluiten professioneel werk van hun carrière te maken. In 1966 en 1967 verschijnen een aantal singles, waaronder ‘You Better Take Care Of Yourself’/’Wheels, Wheels, Wheels’, ‘Take Her Home’ en ‘Just Fancy’.

DUNAGRO uit Oude Pekela met CLAAS Jaguar 970 in Hemp.

7 september 2016.  DUNAGRO Natuurvezel verwerker uit Oude Pekela, aan het hakselen en persen van natte hennep stro met de Claas Jaguar 970 en de hydraulisch aan gedreven Claas Quadrant 3400 grote balen pers, dit alles in een werk gang.

Uitzending Dam Op in Oude Pekela [9-2-2013] – RTV Noord

Rob van Dam is vandaag met Dam Op in Oude Pekela.
Hij laat zich rondleiden door Otto Pekel.
Die brengt hem ondermeer naar een gymnastiekclub in dorpshuis De Snikke.

Blik op Oude Pekela vanuit de Roomse toren

Johan de Groot is vrijdag 2 augustus 2013 bovenin de Roomse toren van Oude Pekela geweest. De toren is maar liefst 65 meter hoog en een baken voor de Pekela’s. Vanuit de luiken, die iets lager zitten, heeft Johan in 4 aparte takes een rondje Pekela gedaan.

Hij moest vanuit de hand filmen, omdat er geen ruimte was voor een statief.

Verzet Pekela
Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) 2016

Verhalen over de Tweede Wereldoorlog, van het verzet in Oude en Nieuwe Pekela.


Afbraak Rietsema , vroeger in de oorlog was het een distributiekantoor?

Film gemaakt door Alex de Keijser

Heeft u meer informatie over deze zaak Rietsema kunt u mij mailen:
info@fotocollect.blog


Villa Le Jardin – Bed & Breakfast aan de Feiko Clockstraat 13

_DSC1570
02 augustus
_DSC1571
02 augustus
_DSC1572
02 augustus

Villa Le Jardin ligt in Oude Pekela, op 31 km van Emden, en biedt een tuin en gratis WiFi. Alle units zijn voorzien van een zithoek, een flatscreen-tv met kabelzenders en een eigen badkamer met een haardroger en een douche. U vindt er ook een koelkast, een minibar, een waterkoker en een koffiezetapparaat.

De bed & breakfast verzorgt elke ochtend een continentaal en Italiaans ontbijt.
Villa Le Jardin beschikt over een terras.

Greetsiel ligt op 43 km van de accommodatie, en Groningen bevindt zich op 33 km afstand. De dichtstbijzijnde luchthaven is Groningen Eelde, op 29 km van Villa Le Jardin.

Stellen kunnen met name de locatie waarderen — ze gaven een score van 8,3 voor een reis voor twee.

Villa Le Jardin verwelkomt gasten van Booking.com sinds 4 feb 2022.

Expeditie Grunnen (RTVNoord) van 24 Juli 2022

Website : https://www.villalejardin.nl/

Link: https://www.chambres-hotes.fr/chambres-hotes_villa-le-jardin_oude-pekela_h5653595_nl.htm

Link: https://le-jardin.inn.fan/


Gaswinning bij Oude Pekela

_DSC1412
30 juli 2022
_DSC1413
30 juli 2022

De NAM heeft sinds 1995 twee putten in gebruik bij Oude Pekela, deze bevindt zich aan de Raadhuisweg. In een eerder plan zouden deze in 2006 worden dichtgemaakt. De put bij Blijham is in gebruik sinds 1984. De winning hier zou in 2010 stoppen.

In februari 2018 besloot minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat dat de NAM langer gas mocht winnen. De maatschappij zou eigenlijk tot 2014 naar gas mogen boren, maar dit werd verlengd tot 2026.


Tegeltje Thorbeckelaan 53

Stoffer Harms (geboren te Winschoten, overleden in 1959) en Frouke Buter
(geboren te Wedde, overleden in 1937) tezamen kregen ze 2 kinderen,
hebben hier gewoond, op de voorgevel stond Huize Frouke Buter.

Het huis was gebouwd rond 1937 / ’38 voor 5000 Gulden, en is wekelijks afbetaald
aan de werkgever van de heer Harms, de toenmalige Houthandel Koerts,
gelegen aan de Feiko Clockstraat.

luchtfoto koerts
Luchtfoto van de houtstek van houthandel Koerts aan de Feiko Clockstraat te Oude Pekela

Deze tegeltje hebben de huidige bewoners fam. Bolt gekregen van de
kleinkinderen van Stoffer Harms en Frouke Buter,
die als complete verrassing op een dag voor hun deur stonden.

tegel thorbeckelaan53
Tegeltje van huis aan de Thorbeckelaan 53

Hier nog de blauwdruk van het huis voor de heer Harms uit 1936.

Blauwdruk 1936
Blauwdruk 1936
juni-2022
foto genomen op 03 juni 2022


Willekeurige Foto’s uit 2021


clockstraat1955
F. Clockstraat anno 1955

F. Clockstraat anno 1955, Loopdraaibrug en oude Wedderklap.
Rechts woningen H. Westerstraat, afgebroken in 1979.

draaibrug1955
Draaibrug 1955

Draaibrug waar tol betaald moet worden. (1955)

raadhuislaan1969
Raadhuislaan 1969

Omgeving Raadhuislaan (1969)

Union
Union

Coöperatieve Stroo-Cartonfabriek “Union”, Oude Pekela


luchtfoto
Luchtfoto Oude Pekela

Luchtfoto Oude Pekela, links Karton en Kantonnagefabriek Ceres Sparreboom,
onder de Koenemansbrug. Aan de horizon is Winschoten te zien.


1979
Winter 1979

Op de Luchtfoto, die genomen werd in de ‘barre Winter van 1979’ vind men in het midden de forse Katholieke Kerk, helemaal bovenaan de Watertoren te Winschoter-Zuiderveen en tussen beide in ongeveer het nieuwere gedeelte van Oude Pekela.


britannia brug ligt eruit (2016)
Britannia brug 2016
brittania brug weer terug (2017)
Britannia brug 2017

De brug Britanniaklap (februari 2016) in Oude Pekela is per direct gesloten voor verkeer. De brug verkeerd in slechte staat.
Na inspectie is daarom besloten meteen met het onderhoud te beginnen.
Pekelders kunnen woensdag 15 november 2017 weer over de Britanniaklap.
De historische witte houten brug over het Pekelder Hoofddiep was een tijdje buiten gebruik omdat hij in zeer slechte staat verkeerde.
In juni is begonnen met het herstel van de brug die genoemd is naar kartonfabriek Britannia die daar bijna een eeuw was gehuisvest.


molen de onrust bij nacht (12 december 2018)
molen de onrust bij nacht (12 december 2018)
molen de onrust bij schemer (2015)
molen de onrust bij schemer (2015)
molen de onrust met fontein (2015)
molen de onrust met fontein (2015)
molen de onrust bij nacht (2014)
molen de onrust bij nacht (2014)

Molen de Onrust: (Rijksmonument)

De molen werd in 1850 als koren- en pelmolen gebouwd, van het pelwerk zijn alleen enkele restanten overgebleven. De molen is als sinds 1956 gemeentelijk eigendom eerst van de gemeente Oude Pekela, sinds de gemeentelijk herindeling van 1990 van de gemeente Pekela. De molen is enkele malen gerestaureerd en regelmatig op vrijwillige basis in bedrijf dankzij enkele vrijwillige molenaars, waaronder een instructrice van het Gilde van Vrijwillige Molenaars en haar leerlingen. De molen heeft vroeger zelfzwichting op een roede gehad, maar de 21 meter lange roeden zijn thans weer met het Oudhollands wieksysteem met zeilen uitgerust.
De vangstok is beschilderd met prinsjeswerk.


Lido Theater Oude Pekela (1955-1970)

367
Lido Theater

De vierde bioscoop en laatste bioscoop die het Hollemans Concern (zie ook Veendam, Stadskanaal en Winschoten) opende was het Lido Theater in Oude Pekela. In 1955 gingen de deuren van dit nieuwe theater voor de eerste maal open en konden de Pekelders genieten van al het fraais dat Hollywood te bieden had. De bioscoop was gevestigd aan de Hendrik Westerstraat en was opnieuw een ontwerp van Hollemans huisarchitect, de heer Groof.

365
(Foto: collectie Jan Mooibroek)

Het aanbrengen van de gedenktegel aan de gevel van het Lido Theater
door Mevrouw Hollemans.

364
De gedenktegel. (Foto: collectie Jan Mooibroek)

In de bioscoop konden 450 bezoekers plaats nemen. De zaal bood voldoende beenruimte en het begrip “loge nekkramp” was in het Lido Theater niet van toepassing want de eerste rij was ver genoeg van het doek geplaatst zodat ook de bezoekers op de eerste rij prima zicht hadden zonder de bioscoop na afloop met een stijve nek te moeten verlaten. Verder was er een balkon, een loge en had het theater een toneel. Veel aandacht was er ook besteed aan de brandbeveiliging van het theater. Zo was er door de brandweer bedongen dat de filmcabine niet in verbinding met de zaal mocht staan en de muren van de projectieruimte minimaal 10 cm. dik moesten zijn. Verder was er een noodverlichtingssysteem aangebracht  die afzonderlijk van de normale stroomvoorziening functioneerde en had men een moeilijk ontvlambaar projectiedoek geplaatst.

Op 14 december 1955 werd het theater officieel geopend door toenmalige burgemeester van Oude Pekela de heer Stolk die door middel van een druk op de knop het voorgordijn open liet gaan waarachter op het toneel de volledige Johan Willem Friso Kapel stond opgesteld die een paar nummers ten gehore bracht. De openingsfilm was “The Long Gray Line” die de Nederlandse titel droeg “Bakermat der helden”. De film werd in typische Hollemans bewoordingen in de advertentie aangekondigd: “OP GROOT BEELD en in ONGEKENDE KLEUREN”. Dat grootbeeld sloeg op het feit dat de film in het zogenaamde CinemaScope systeem werd geprojecteerd. CinemaScope was net nieuw in Nederland (de eerste CinemaScope film was “The Robe”) en het Lido Theater was één van de eerste theaters in de provincie die dit breedbeeld systeem kon projecteren.

Veel voorspoed heeft het theater echter niet gehad. In de jaren zestig kreeg het Lido Theater door de opkomst van de televisie direct al te maken met een behoorlijke terugval in het bioscoopbezoek. Het theater ging steeds meer achter de feiten aanhollen door de films als laatste theater over te nemen nadat ze in City Veendam, Scala Winschoten en Luxor Stadskanaal al uitgedraaid waren. Plaatsen die allemaal op slechts enkele kilometers van Oude Pekela liggen. Uiteindelijk werden er alleen nog maar sex- en karate films vertoond.

366
Het Lido Theater in lichterlaaie. (Foto: collectie Jan Mooibroek)

Omdat een rendabele exploitatie uiteindelijk niet meer mogelijk was werd het
theater in 1970 gesloten, slechts 15 jaar nadat het geopend was.
Onder de naam Lido heeft het nog tot 1976 als discotheek dienst gedaan tot
het pand door een felle brand werd verwoest. Mensen die willen kijken waar
eens het theater heeft gestaan zullen vergeefs zoeken.
Aan niets herinnert meer dat er ooit een bioscoop in Oude Pekela is geweest.

Bron: https://bioscoopgeschiedenis.com/bioscopen/groningen/lido-theater-oude-pekela-1955-1970/

Lido Bioscoop
Lido Bioscoop

De geschiedenis van het LIDO-theater begint in 1947 toen de heer Bos, exploitant van hotel Dijkinga te Oude Pekela, de exploitatie van de grote zaal van dit hotel voor vijf jaar overdeed aan de heer Hollemans uit Veendam, directeur van het gelijknamige Theater Concern. De zaal werd, met goedkeuring van de Ned. Bioscoopbond,  geheel verbouwd en gemoderniseerd en ingericht tot bioscoopzaal. Een lang gekoesterde wens, een bioscoopzaal in Oude Pekela, was in vervulling gegaan.

Op 28 april 1976 werd het geheel door brand verwoest.


Amaliaboom ‘Tilia europaea Pallida’

Naam boom vernoemd naar onze Prinses Catharina-Amalia Beatrix Carmen
Victoria van Oranje-Nassau

_DSC0633
boom
_DSC0632
steen
_DSC0631
plakaat

Deze boom is geplant tijdens de Boomfeestdag 2004 door leerlingen basisonderwijs gemeente Pekela.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *