Foto’s genomen op 12 September 2022
Film gemaakt op 13 September 2022
Afstand: ± 34 Km
Gereden Tijd: ± 1 uur en 35 minuten
E-Bike – gemiddelde snelheid: 21 km/h
Landelijk over geharde wegen
gemeente Pekela : https://www.pekela.nl/
info : https://nl.wikipedia.org/wiki/Pekela
Routebeschrijving via foto’s:
Omschrijving:
Foto nr. 17: Evangelisch-Lutherse Kerk, Abraham Westersstraat A 1, Nieuwe Pekela
Omdat de inwoners van Pekela lang moesten reizen en het Amsterdams Consistorie geen geld wilde geven, organiseerde een deel van de gemeente in Winschoterzijl collectereizen naar Duitse geloofsgenoten. Van de opbrengst werd op de grens van Oude- en Nieuwe Pekela een stuk grond aangekocht, waarop de latere Lutherse kerk gebouwd zou worden. Op 28 november 1762 werden vervolgens het gebouw en de predikant ingewijd. Echter werd de gemeente pas op 3 maart 1790 opgenomen in de kring der lutherse gemeenten van Nederland.
2022 – De draagconstructie van de spits aan de Lutherse kerk in Nieuwe Pekela is compleet verrot en er wordt geld ingezameld voor restauratie. Tot het gerepareerd is mag de klok niet luiden, De toren is snel versterkt mede om het van Oeckelenorgel uit 1868 te beschermen. Het markante gebouw met witte gevel en pittoreske torentje is pas gerestaureerd. Toen de oude kerk in 1865 afbrandde werd deze nog hetzelfde jaar herbouwd. Hoeveel de kosten zijn is nog niet bekend.
Orgel: Rijksmonument, Evangelisch-Lutherse kerk vanwege het ORGEL met 1 klavier en aangehangen pedaal, gemaakt door P. van Oeckelen in 1868, gaaf bewaard gebleven en karakteristiek voor het werk van deze maker in de zestiger jaren van de 19de eeuw.
De kerkelijke gemeente werd circa 1752 gesticht voor zowel Nieuwe- als Oude Pekela. Het kerkgebouw werd eind 1760 in gebruik genomen. In 1865 brandde deze kerk af en snel daarna werd een nieuwe kerk gebouwd, in een eclectische stijl met neo-gothische ramen. De kerk werd op 17 december van dat jaar ingewijd. Het interieur werd in 1927 sterk gewijzigd, onder meer met een nieuwe kansel, en blijkbaar ook met de gebrandschilderde ramen. In de late jaren 1970 zou een verdere wijziging hebben plaatsgevonden: nieuwe banken en herschildering van het interieur.
Website: https://www.lutherspekela.nl/
Foto nr. 51 en 51a: Vroeger een Gemeentehuis en Postkantoor nu Huurappartementen
aan de Dominee Sicco Tjadenstraat C 52
In 1938 werd begonnen met de bouw van een nieuw gemeentehuis in Nieuwe Pekela. Het ontwerp, een typisch voorbeeld van Interbellum-architectuur, werd gemaakt door gemeentearchitect J. Tuinhof.
Het gebouw werd in gebruik genomen op 22 augustus 1940. Vanwege de Tweede Wereldoorlog gebeurde dit zonder officiële of feestelijk opening. Opvallend aan het gebouw is de 26 meter hoge toren. Deze is gebouwd om het dorpsbeeld te behouden. Op het terrein waar het gemeentehuis werd gebouwd, stond namelijk al eerder een gemeentetoren. Het gebouw is tot 1989 gebruikt als gemeentehuis. Tegenwoordig is het een locatie waar jongeren begeleid wonen. Het is dan ook niet vrij toegankelijk.
Aan de voorzijde wordt het gemeentehuis van de openbare weg gescheiden door een Oorlogsmonument, ontworpen door beeldhouwer F.H. Hoevenagel uit Oosterbeek. Het monument werd op 31 augustus 1949 onthuld. Het in brons gegoten monument, met aan weerszijden een gemetseld muurtje, stelt een vrouwenfiguur voor. In de hand draagt zij een helm als aandenken aan haar gesneuvelde man, terwijl zij in de andere hand een palmtak draagt waarmee ze moedig voorwaarts gaat. Onder het beeld is een kruis en een Davidsster aangebracht waaronder de woorden `Duur en kostbaar is de Vrijheid’.
Link: https://toba.nl/project/herbestemming-transformatie-rijksmonument-nieuw-pekela/
Foto nr. 67: De Bonifatius – Rooms Katholieke Kerk
Vroege neogotische kerk met dakruiter uit 1862. Uitbreiding met dwarsschip en koor in circa 1890. Gesloopt in 1988. Vervangen door nieuwbouw.
In 1862 is naar een ontwerp van architect E. van Voorst in Nieuwe Pekela een bijkerk gebouwd van de Willibrordusparochie in Oude Pekela. De kerk kreeg de naam van de H. Bonifatius. In 1868 is de St. Bonifatiuskerk tot parochiekerk verheven en werd de parochie zelfstandig. Het eenbeukige zaalkerkje zonder toren werd kort daarna uitgebreid met een neogotisch koor. Zo ontstond er een hybride situatie. Er is veel gerestaureerd in de loop der jaren. In 1988 is de kerk echter gesloopt. Het hoofdaltaar (Frydag, 1890) is overgeplaatst naar de St. Vituskerk in Winschoten. Op dezelfde plaats verrees in 1989 een nieuwe St. Bonifatiuskerk.
Link: https://www.reliwiki.nl/index.php/Nieuwe_Pekela,_Jan_R._Stuutstraat_F_9_-_Bonifatius
Foto nr. 124 en 125: Voormalig aardappelzetmeelbedrijf Avebe aan de slingerlaan in Veendam (Ommelanderwijk), nu Zonnepark Ommelanderwijk van PowerField uit Groningen.
Zonnepark Ommelanderwijk tussen Veendam en Nieuwe-Pekela is klaar in 2020.
Met de 20.000 zonnepanelen kunnen 1600 huishoudens van stroom worden voorzien.
Het park is aangelegd op het voormalige terrein van aardappelzetmeelbedrijf Avebe.
Volgens bouwer PowerField uit Groningen was het een hele klus om het park aan te leggen.
‘De grond waarop het zonnepark moest verrijzen, was slecht begaanbaar. Er stonden zelfs bordjes met ‘drijfzand’, om betreders te waarschuwen.
Een andere complicatie voor de aanleg was de aanwezigheid van tarra. Dit slib blijft achter bij het telen van aardappels en daar kan je niet op bouwen. Het slib is daarom opgeslagen in een bassin op het terrein.
Naast het opwekken van energie met reguliere zonnepanelen, wordt ook een nieuw soort panelen getest op het park. Bij deze dubbelzijdige panelen nemen de zonnecellen met behulp van een glasplaat of transparante folie zowel licht op aan de voor- als achterzijde van het paneel.
Website: https://www.avebe.nl/
Website: https://www.powerfield.nl/locatie/zonnepark-ommelanderwijk/
Foto nr. 151, 152, 153 en 154: Sportpark Ommelanderwijk / Zuidwending aan de Zuidwending 2
Faciliteiten op het sportpark: 2 voetbalvelden: V.V. D.W.Z.
Naast het sportpark ligt een ijsbaan: IJsvereniging De Tonckel.
VV DWZ (voetbalvereniging de Wieke Zuidwending) is de amateurvoetbalvereniging voor de plaatsen Ommelanderwijk en Zuidwending, provincie Groningen, Nederland.
DWZ werd voor het eerst opgericht in 1931 maar hield tijdens de Tweede Wereldoorlog op te bestaan. Op 1 juni 1983 werd de vereniging heropgericht. De thuiswedstrijden worden op het “Sportpark Ommelanderwijk” gespeeld.
Website: https://vvdwz.nl/
Foto nr. 162: Dorpshuis de Wending, Zuidwending 199
Dorpshuis De Wending is al sinds 1975 het kloppend hart van het mooie lintdorp Zuidwending (gemeente Veendam) en wordt in stand gehouden door vrijwilligers.
Er zijn tal van verenigingen en clubs die er een thuisbasis vinden.
Toneelvereniging De Harmonie heeft jaarlijks vijfmaal een voorstelling en we organiseren allerhande muziekevenementen. Elke maand staat onze agenda in ’t Tonckeltje.
Men organiseert regelmatig Live Music, Open Podium, Festivals
(Jazz@deWending, Rock the House).
Beschikt over een kleine en grote zaal. Capaciteit 250-300 personen.
Website: https://www.facebook.com/De.Wending.Dorpshuis.Zuidwending/