Oude ansichten van de gemeente Finsterwolde


cover
cover

Een greep uit de geschiedenis van Finsterwolde

Het zal niet meer dan een poging zijn van  de geschiedenis van Finsterwolde een samenvatting te geven, daar er zeer weinig bekend is uit de vroege middeleeuwen. Van de Hoofdeling geslachten die hier ongetwijfeld zullen hebben gewoond, is zo goed als niets bekend.

Ook over de vele doorbraken van de Dollard, die er in de loop der eeuwen hebben plaats gevonden heeft men slechts spaarzame gegevens, vele berusten op overleveringen.
De overlevering, dat het hier een florissant gebied zou zijn geweest, voor de inbraak van de Dollard, kan men gerust naar het rijk der fabelen verwijzen. Een gebied als Ekamp, dat ongeveer gelijk moet zijn geweest aan het gebied dat eertijds werd weggeslagen, getuigt hiervan. Hier vindt men geen dames, die een gouden spang dragen, ter grootte van een Groninger kroes, die een inhoud had van 1,3 liter. Zo’n spang droegen de dames van die tijd voor de borst. Het is een verschijnsel dat men bij rampen en andere tragische gebeurtenissen de neiging heeft tot overdrijving en de juiste situatie geromantiseerd weergeeft. Ook aan de overzijde van de Eems in Oost Friesland, onderkent men geen grote rijkdom van de daar wonende bevolking.

De vreselijke gevolgen van de vele doorbraken zijn ook Finsterwolde niet bespaard gebleven. Alle overlevenden trokken zich terug op de hoogte waarop Finsterwolde is gelegen. Dit is de zuidelijkste rug, van de vier ruggen die het Wold-Oldambt doorsnijden.
Ze lopen alle van het Noord-Oosten naar het Zuid-Westen tot aan de Hondsrug.
Op het uiterste puntje van deze rug wist Finsterwolde zich te handhaven, ondanks de vele aanvallen van de Dollard.

De Ned. Herv. Kerk is gebouwd plm. 1275 en is een stille getuige, dat Finsterwolde reeds voor de inbraak bestond. Een andere getuige die aangeeft dat deze streek reeds zeer vroeg werd bewoond, is een stenen bijl die bij Hardenberg werd gevonden. 4000 jaar voor Christus woonden hier reeds mensen. De bijl stamt uit het eerste stenen tijdperk (Neoliticum). Men weet dat de mensen uit die tijd reeds vaste woonplaatsen hadden en er huisdieren op na hielden. Ze verbouwden reeds voor hun eigen onderhoud het voedsel dat daarvoor nodig was.

Over de betekenis van het woord „Finsterwolde”, geeft men verschillende vertalingen. Eén uitleg doet men vanuit het Duits, door „Finster” als „Duister” te vertalen en dan zou „Finsterwolde” dus „Duisterwoud” betekenen.
Het is zeer twijfelachtig of dit wel de juiste vertaling is, daar er in het weggespoelde veengebied geen grote wouden voorkwamen. Er groeiden op het veen slechts berken, elzen en wilgen. Er was van een donkerbos geen sprake. Prof, de Vries benadert dit probleem van een andere kant.
De oude naam voor Finsterwolde was „Finserwolde of Winserwalda”. In zijn boek „Groninger Plaatsnamen” zegt Prof, de Vries, dat „Winser” in de oude Friesche taal „Linker” betekent. Nu is de oude bekende wijze van zich oriënteren, dat men het gelaat Oostwaarts keerde en dan zou, indien men deze wijze van oriënteren hier ging toepassen, winser (linker) hier „Noordelijk” betekenen.  Deze naamuitleg lijkt aannemelijker dan de eerste. Finsterwolde zou dus Noordwolde heten.

Tot de gemeente Finsterwolde behoren  diverse gehuchten als: Hardenberg, Ekamp, Goldhoorn. Ganzedijk en Veenhuizen. Hardenberg heeft z’n naam te danken aan een hoogte, bestaande uit harde grond. Ekamp ontleent z’n naam aan een kamp grond aan de rivier de E gelegen. Goldhoorn heeft waarschijnlijk z’n naam te danken aan een Convent of Commanderie van de Ridders van St. Jan, gesticht in plm. 1300. Het deed dienst als een gasthuis voor nonnen die zich hier voor de duur van hun leven in konden kopen. Alleen rijke nonnen konden zich hier inkopen en deze omstandigheid zou wel eens spottend de Goldhoorn genoemd kunnen zijn. Prof, de Vries zegt, dat het wel eens zou kunnen wijzen op een voortreffelijk stuk grond. Vele mensen gingen wegens de onzekere tijden als lekenbroeders in een klooster, die hier veelvuldig waren gesticht. Men had zo een veilig en zeker bestaan gevonden. In het Oldambt hebben de Hoofdelingen niet veel te zeggen gehad. De meeste zijn in de boerenstand terug gekeerd.

In 1300 was in het Cley-Oldambt en in het Wold-Oldambt reeds een „Staandrecht”.
Dat wil zeggen dat alle rechten over deze beide gebieden in één hand waren gekomen. Voor het Wold-Oldambt was dat in handen van de Gockinga’s te Zuidbroek en voor het Cley-Oldambt berustte dat bij de Houwerda’s te Termunten. Deze heren hadden echter niet steeds de macht over deze gebieden in handen, daar de stad Groningen hen dit recht betwistte. Door deze onderlinge strijd had dit gebied veel te lijden.
In de latere middeleeuwen kwam daar nog bij de strijd tegen de Spanjaarden, die schatting (belasting) wilden heffen in dit gebied. Men schrok er niet voor terug de bevolking op een barbaarse wijze te dwingen, daaraan te voldoen.

Door het dorp Finsterwolde op 12 juni 1584 af te branden, probeerde men de belasting binnen te krijgen. Om de bereidwilligheid tot betalen nog meer te vergroten, werden enige voorname personen gevangen genomen. Of deze druk voor de vijand gunstige gevolgen heeft gehad is niet bekend. In 1586 brandde de toen nog Katholieke kerk af,
in de strijd tegen de Spanjaarden. Het was een kruiskerk die daarna waarschijnlijk in de huidige vorm werd herbouwd.

In 1663 werd er een lage houten kerktoren bij gebouwd. Predikant was toen Michaël
Reininck en Kerkvoogden waren Sikko Edtzkens en Luitjen Peters. Deze houten toren werd in 1821 vervangen door de huidige sierlijke toren.

In de tijd dat de Stad Groningen in het Oldambt zeggenschap had, werd er te Finsterwolde recht gesproken. Dat geschiedde in het oude Rechthuis, dat helaas enige jaren geleden werd afgebroken. In de muur van dit oude gebouw zat een muuranker dat gesmeed was in de vorm van een gekroonde dubbele adelaar. Mogelijk een symbool van de dubbele adelaar, die in het wapen van de stad Groningen voorkomt. Het anker is in het bezit van een particulier. Hopelijk zal het goed bewaard blijven.

In het gehucht Veenhuizen heeft een klooster gestaan dat de naam „Bertha” had, het geen „Hoogte” betekent. Hierin woonden in 1290 nog 40 mannen. In 1830 was nog de poort van dit klooster aanwezig, evenals enig muurwerk. Helaas zijn deze resten van de oude abdij verloren gegaan. Zo zijn ook de resten verloren gegaan van een Fransche Batterij, die ze hadden gebouwd aan de Ganzedijk, ter bescherming van het Napoleontische leger, tegen de aanvallen van uit de zee.

Tevens is verloren gegaan het oude „Sarrieshutje” dat bij de molen in het dorp heeft gestaan. Dit hutje stond in de Fransche tijd bij de molen ten behoeve van de commies die belasting op het gemaal moest innen. Deze commies werd in het Frans „Chercher” (Zoeken), genoemd.

In eerste instantie zorgde de kerk voor het onderwijs en ze stichtte scholen in Finsterwolde, Ekamp en aan de Ganzedijk. Later werden deze scholen openbare scholen die de gemeente van de kerk overnam.

De geschiedenis van Finsterwolde is uiteraard zeer verbonden met de diverse inpolderingen, die er in de loop der eeuwen hebben plaats gevonden. De inpolderingen geschiedden met tussenpozen van plm. 50-60 jaar. De laatste inpoldering vond plaats in 1924. Hiermee zal de laatste inpoldering in de Dollard wel hebben plaats gevonden. Men heeft het voornemen om van de rest van de Dollard een natuurgebied te gaan maken, waar diverse vogels een rustplaats zullen vinden en kunnen fourageren. Van een vissersdorp is Finsterwolde een agrarisch dorp geworden en dat zal het ook wel blijven. Het is niet met zekerheid aan te tonen, dat het karakter van de mens, en de bouw er van, in de loop der eeuwen wordt bepaald door de invloeden van buiten af, zoals: de strijd tegen het water, de tegenslagen die men daarbij ondervindt en het zware polderwerk dat moest worden verricht.

De mogelijkheid dat een stoer karakter en een stevige bouw hiervan het gevolg zouden zijn, is niet uit te sluiten. Dr. W. Steigenga beschrijft de boeren en de arbeiders in zijn dissertatie aldus:

,,De boeren en de arbeiders zijn krachtige, robuste, individualistische typen, zoals men in ons land misschien elders niet vindt”. Deze reeks van eigenschappen had hij kunnen aanvullen met „arbeidzaamheid”.

Het is een kenschetsing waarvoor men zich in Finsterwolde niet behoeft te schamen.

De gemeente Finsterwolde had op 1 januari 1981 2.656 inwoners,
waarvan 1.372 mannen en 1.284 vrouwen.

De grootte van de gemeente Finsterwolde is 4.618 ha, waarvan 1.162 ha in de Dollard is
gelegen; kwelderland en slikken.

logo
logo

kaart
kaart
lied
lied

Finsterwolder Volkslied

Op klai dicht bie de Dollerd
Doar woar ’t soms stormt en hai! haard boldert
Van Goldhoorn tot aan dieken
Tot zulfs vlak bie de slieken
Ligt Finsterwold in ’t Grönneger Laand
In 7 hartje van ’t Oldaambt.

Ain heter long best ai t nait
Waor elkain ’s mörns op tied zien plicht wait
Op veld en aller wegen
Stridt tegen wind en regen
Verbonden deur ain hechte band
In alle rang en stand.

Veul stoere kerels stonden
Al laang op dizze vrucht bre gronden
Woar kweldergras en koorn gruit
En ’n iezerstaark geslacht bluit
Das Finsterwold in 7 Grönneger laand
In ’t hartje van ’t Oldaambt.


duut
Veldwachter Duut tevens gemeentebode en conciërge gemeentehuis van 1907-1935.
notarishuis
Notarishuis aan de Hoofdweg, gesloopt in 1930,
nu Rabobank.
pastorie
Ned. Hervormde pastorie aan de Hoofdweg met op de voorgrond de vijver welke er nog is.
In 1957 afgebroken.
mellema
Café Mellema. Afgebroken 1975.
stelmakerij
Stelmakerij Dijkmeijer, opgericht 1854, op de voor grond Bé Dijkmeijer in 1926.
mellema
Huis Mellema aan de Hoofdweg 158.
andries_meijer
Boerderij Andries Meijer, gebouwd in 1913 en in 1972 verkocht aan de gemeente en
later afgebroken en parkeerplaats van gemaakt.
waalkens
Schuur A. Waalkens aan de Kerkeweg, gebouwd in 1928. In 1959 werd op de voorgevel een moderne schildering aangebracht door kunstschilder
Siep van den Berg. In mei 1971 afgebrand.
rentema
Molen Rentema op de Ganzedijk.
rechtshuis
Jammer Finsterwolde van je rechtshuis.
Het muuranker dateerde van 1653.

Afgebroken 1972.
sarrieshut
Sarrieshut bij molen Immenga, afgebroken.
immenga
Immenga’s molen 1928 aan de Hoofdweg, tegenover het gemeentehuis.
Bovenste deel afgebroken in 1953.
viskoopman
Viskoopman J. Visscher met hondekar.
cafe_de_boer
Café De Boer, hoek Klinkerweg-Hoofdweg.
lindenhof
Boerderij ”De Lindenhof”, aan de Hoofdweg.
29 juni 1968 geheel af ge brand, waarbij Jakob Knoop om het leven kwam.
zomerman
Boerderij Zomerman aan de Ekamperweg 3. Gebouwd plm. 1830, afgebrand 8 november 1960;
op andere plaats in 1961 herbouwd.
juk
G. Engbers met juk en melkemmers in 1939 op het Zandpad, thans begin E. E. Napweg,
met op achtergrond woning Bosscher.
excelsior
Zangvereniging “Excelsior”.

Zangvereniging “Excelsior” . Onderste rij, van links naar rechts: Kaatje Priet,
Wupke Glazenburg, Stientje Meijer, Aaltje Bos. Tweede rij, van links naar rechts: Berendientje Kuiper, Grietje Mulder, Jurjen Mejeur, meester Boer, Jantje Luppens,
Tonnis Wezel, Metje Veldkamp. Derde rij, van links naar rechts: Grietje Modderman,
Tallie v. d. Laan, Geert Luppens, Grietje Priet, Grietje Glazenburg,
Antje Duut, Antje de Voogd, Jogina Plat, Kaatje Tuin, Annie Vloo. Bovenste rij,
van links naar rechts: Frederik Mulder, Antonie de Voogd, Ties Blaauw,

Maarten Per don, Hein Duut, Harm van Heuvelen, Hiebo v. Dijk en Keetje Smid.

mellema
Huis en winkel familie Mellema volgens gevelsteen laten bouwen in 1872 door Tamminga en Glazenburg, verbouwd 1980-1981.
voogd
Bakkerij De Voogd aan de Klinkerweg.
oostzijde
Finsterwolde Oostzijde met toren en kerk voordat het middelste kerkhof er was,
hier heeft vroeger een boerderij gestaan

welke plm. 1900 is afgebrand.
verkeer
Druk verkeer op de Hoofdweg
nabij voormalig postkantoor.
klinkerweg
Begin Klinkerweg met aansluiting op de Hoofdweg.
inzaaien
Met behulp van paarden het land inzaaien en eggen.
smederij_bakker
Smederij Bakker in de Reiderwolder Polder.
Met hoed op is Jurjen Bakker, smid Berend Bakker en Wubbo Nanninga rechts.
(Persoon links onbekend).
klinkerweg
Klinkerweg, met links huis H. Tuin en K. Heethuis.
heuvelen
Smederij Van Heuvelen aan de Molenstreek.
vrieze
Boerderij D. E. Vrieze Muntinga en H. B. Heddema.
Na brand in 1903 helemaal herbouwd en 13 november 1972 door storm verwoest,
afgebroken en in plaats daarvan Romneyloods gebouwd.
toren
Toren, met links brandweerhokje,
rechts logement F. v. d. Holt.
viersprong
Café Leeuwering en bakkerij, viersprong Ekamperweg – Nieuweweg, afgebroken.
gemeentewerkplaats
Hoek Kerkeweg-Hoofdweg.
Rechts thans in gebruik als gemeentewerkplaats annex woninggemeenteschilder.
hoofdweg
Hoofdweg, links dokterswoning.
kruidenierszaak
Hoofdweg met kruidenierszaak en bakkerij
Ten Kate, nu J. Sprang.
Van links naar rechts: Grietje Blaauw,

Marie en Gepke ten Kate.
blaauw
Hoofdweg. Mevrouw Blaauw met dochter Grietje. Nu winkel P. Mulder.
barlagen
Boerderij Barlagen in de R. W.-polder,
gebouwd in 1864.
In 1928 werd er een serre bij gebouwd.
voogd
Broodbakker en bezorger D. de Voogd en zoon Derk.
molenberg
Remise N.V. Tramwegmaatschappij O.P. gebouwd 1882, sinds 1942 Fa. Molenberg.
engelkes
Bakkerij Engelkes en Smit en toen kwekerij
De Groot aan Hoofdweg 82. Afgebroken.
dijk
Huis R. v. Dijk aan de Hoofdweg 73.
Afgebroken 1979.
munte
Boerderij ‘de Munte” op de Goldhoorn.
Afgebrand 2 februari 1965.
hamberg
Voorgrond links kapper Hamberg en
dan huis schilder Luppens.
Afgebroken, nu parkeerplaats.
postkantoor
Hoofdweg met vroegere postkantoor, rechts.
wilholt
Familie Wilholt voor de O.P.
wachtkamer aan de Goldhoorn.
muntinga
Huis bakker Muntinga voor de
verbouwing tot garage L. Tooren.
gemeentehuis
Gemeentehuis werd in 1883 gebouwd door
J. P. Hommes als logement,
de gemeente kreeg een gedeelte in eigendom

en richtte dit als gemeentehuis in.
In 1915 werd de rest gekocht.

In 1961 werd het gebouw verbouwd.
mulder
Huis familie Mulder in de sneeuw 1966,
Klinkerweg 69.
rustplaats
Zo werd men in 1933 naar zijn
laatste rustplaats gebracht.
Op de bok R. Lamfers, voorganger E. Bruins,
opzij O. Hagenus, Molenkamp en W. Glazenburg.
de_boer
Café De Boer, hoek Hoofdweg-Klinkerweg.
kremer
Boerderij familie Kremer-Modderland
welke op 7 mei 1942 afbrandde.
proefmarkt
In mei 1961 werd het terrein waar Hotel de Unie heeft gestaan, de eerste proefmarkt gehouden.
uuldriks
Klinkerweg, nu woning J. Uuldriks.
ekamperschool
Ekamperschool komt uit.
hoofdweg
Hoofdweg, met links boerderij ‘Het Lindenhof”.
modderland
Boerderij “Henriëtte Hoeve Modderland
welke in 1866 is gebouwd.
schoenmaker
Huis schoenmaker J. v. d. Veen en Eefke
aan de Hoofdweg.
molenberg
Klinkerweg in de sneeuw, februari 1966.
Op voorgrond Loes Molenberg.
voetpad
Voetpad Oude Sluisbuurt.
waarkhoes
Voorzijde van Het Arm’huis ’t Waarkhoes,
gebouwd 1795.
Het huis verloor in 1963 zijn functie.
inpoldering
Inpoldering Carel Coenraadpolder 1924-1925.

Oet Dollerd
heer hollert
in boezende voart
Noordwester mit sehoem in de board.

Hai jauwstert
en klauwstert
omhoog over diek
en zien oadem dei stinkt nog noar sliek.

(Jan Boer.)

no43
Hoofdweg. 1ste links, no. 43, in de loop der tijden verbouwd en afgebroken.
64links
Hoofdweg 64 links, en overige woningen
voor diverse verbouwingen.
dijkmeijer
Hoofdweg, met rechts stelmakerij Dijkmeijer.
molenstreek
Molenstreek, toen nog een onverharde weg
met perebomen.
linnenkamer
Linnenkamer. Interieur ‘t Waarkhoes.
gang_met_boog
Gang met boog, toegang naar de schuur.
Interieur ‘t Waarkhoes.
dagverblijf
Dagverblijf van ‘t Waarkhoes.
Van links naar rechts: Meints, wed. Modderman, bezoeker en Ekamper.
slaapzaal
Slaapzaal van de mannen in ’t Waarkhoes.
zuidzijde
Zuidzijde ‘t Waarkhoes.
noordzijde
Noordzijde ’t Waarkhoes.
galanteriezaak
Galanteriezaak Jonker aan de Hoofdweg 96.
waalkens
Hoofdweg, boerderij Waalkens.
sijpkens
Huize Sijpkens, thans Gemeentewerken,
Hoofdweg 20.
unie
Hotel de Unie, af gebrand Kerstdagen 1956.
Op deze plaats staat nu de Pyramide.
verbouwing
Rechts Hotel de Unie voor de verbouwing.
hoofdweg
Westzijde Hoofdweg.
dorpsgezicht
Dorpsgezicht Hoofdweg met links Hotel de Unie.
notarishuis
Hoofdweg. Links, toen grasland, nu notarishuis.
korenkoper
Links huis korenkoper De Vries met er naast
café-annex boerenleenbank Buurma.
meijer
Boerderij Meijer aan de Nieuw Meerlandseweg.
Van links naar rechts:
Hendrik Meijer, Geert Meijer, Henderika Meijer,

Jan Meijer, Hendrik Meijer, Janna Meijer-Olsder.
echtpaar
Rechts gedeeltelijk zichtbaar het jodenhuis van de gezusters Meijer, op de voorgrond het echtpaar Lingbeek-Glazenburg.
nijverheid
Café de Nijverheid, hoek C. G. Wiegersweg-Hoofdweg. Voorste gedeelte in 1933 afgebroken.
marechausseekazerne
Heereweg met in het midden Marechausseekazerne. Afgebroken plm. 1930.
personeel
Personeel dorsmachine bij Boelsen
op de Hardenberg.
engbers
Boerderij Engbers aan het Zandpad,
nu E. E. Nap weg 2. Afgebroken 1960.
pastorie
Ned. Hervormde Pastorie. Afgebroken 1957.
bnc
B.N.C. 1ste elftal 1950.
Bovenste rij, van links naar rechts: meester E. Klok, Engelko Ahbas, Derk Mejeur, Jan Bulten Sr.,
Harm Busscher. 2e rij: Jan Bulten Jr., Luppo Edens, Appie Korthuis, Hendrik Bakker, Klaas Edens.
Onderste rij: Pieter Drenth, Gerrit Koopman, Jurjen Bakker, Freek Buze, Jurjen Buitenen Simon Nomden.
riolering
Aanleg riolering op de Goldhoorn – 1970.
veenhuizen
Ook op Veenhuizen stonden eens woningen.
villa
Villa van de notaris aan de Hoofdweg.
Gebouwd 1929.
bontkes
Boerderij familie Bontkes-Gosselaar aan de Kerkeweg voor de verbouwing in 1932.
kruising
Kruising Hoofdweg, Klinkerweg, Westbaan, Goldhoorn, met rechts behuizing smederij Eigenberg, later Brontsema nu Lingbeek.
galanteriewinkel
Café en galanteriewinkel familie Drenth, afgebrand 24-25 november 1933 en smederij Smit,
later Eigenberg, afgebroken plm. 1925.
vierspan
Vierspan van D. E. Mellema, links op de bok ,
rechts de heer J. Kolthof.
oogst
Zo haalde men vroeger de oogst binnen.
blaauw
Winkelpand R. Blaauw plm. 1907, thans Busscher.
pastorie
Zo kwam men aan de oostkant Finsterwolde binnen. Rechts Ned. Hervormde Pastorie.
kampbeheerder
Huis kampbeheerder C.C.-Polder

Huis kampbeheerder C.C.-Polder met op de achtergrond barakken die achtereenvolgens dienst hebben gedaan als onderkomen werknemers inpoldering C.C.-Polder,
daarna soldaten Duitse weermacht, vervolgens NSB-kamp en
woonoord Ambonezen – later afgebroken.

haan
Links horlogemaker Haan in de deur,
op de achtergrond smederij Kruize.
hoofdweg
Hoofdweg, met links vroegere Albino-pand
later winkelbedrijf Meelker.
sneeuw
C. G. Wiegersweg in de sneeuw. Winter 1978-1979.
hartman
Veekoopman J. Hartman met H. Wilkens voor hun huis op de Klinkerweg, met de huifkar waar hij de veemarkten mee langs ging.
stoomtramweg
Personeel Stoomtramweg Mij O. P. voor de remise, plm. 1900.
restauratie
Zuidzijde van de kerk na de restauratie in 1970.
marechausseekazerne
Marechausseekazerne.

Marechausseekazerne. Rechts diverse woonvertrekken, links paardestal,
met rechterraam kantoor en linkerraam de cel.
Achter de kazerne was een manege, plm. 1930 afgebroken.

uuldriks
Familie J. Uuldriks, Klinkerweg 8, ter gelegenheid 50.000ste aansluiting op het waterleidingnet in 1954. Levenslang gratis abonnement water.

kosteriewoning
Openbare lagere school Hoofdweg 36, gebouwd 1864 opgeheven 1974.

Voormalig kosteriewoning van de Herv. Gemeente.
De hoofden der school voor 1948 waren tevens organist van de Herv. kerk.
Laatste schoolhoofd van 1948-1974 de heer E. Klok.

ekamperschool
Personeel en kinderen Ekamperschool.

Onder van links naar rechts: Rieke Graver, Wiene Meijer, Liene Schuur, Liese Houtman, Rieka en Liene Kwant, Emma en Bé Meijer, Saartje en Riene Bakker,
Etje en Eiena Feiken, Wolbert Smit, Hein Drenth.

2e rij: Berta v. d. Ploeg, Lie van Delden, Giene en Roelf v. d. Veen,
Jan, Aaltje en Tjaard Delger, Liene, Jan en Anna Woldendorp, Siemon en Harm Jurjens,
3 x Smit, Derk de Voogd.

3e rij: Juf Westers, Meester de Voogd, Wupke, Grietje en Joggum Schuur, Martje,
Arendje en Borgert de Vries, Haio en Bertus Klap, 3 x Smit, juf Wezel, August Hommes.

De school is 1 mei 1959 opgeheven.

ganzedijkschool
Personeel en kinderen Ganzedijkschool.

Onderste rij, van links naar rechts: Freerk en Annie van Heuvelen,
Hindertje, Dientje, Jan en Rieka Looden, Fouke Bulten.

2e rij: Roelf Frikken, Antje en Knelis Delger, Martje, Aalko en Harm Huizing,
Reina en Folgert Bulten.

3e rij: Hein Bakker, Hilko Schuur, Tetje en Berend v. Dijk, Jan, Eltjo en Geert Kolthof,
Trijntje Kolthof, Geesie, Eefke en Kampo v. d. Geize, meester Oortman.

4e rij: Meester Weitering, Jan, Tijbo en Hindertje Klap, een zuster van en Elzo Leeraar, meester Hofman.

De school is 21 augustus 1962 opgeheven.

driesprong
Deze foto is ruim 50 jaar oud.
Toen nog driesprong bij Reidertil,
de weg naar de C.C.-polder was er nog niet.
baggeren
Het baggeren van de buitengeul, op 24 juni 1924, tussen het Schanskerdiep en de in aanbouw
zijnde zeesluis.

zeesluis
Beproeving der deuren voor de zeesluis in tegenwoordigheid van de leden van het Hoofdbestuur van het Waterschap „Reiderland”,
op 7 november 1924.
oever
Oostelijke oever met aansluitend dijkgedeelte.
(De oude Mude (afwatering van Reiderland) ter plaatse waar de afsluiting ten behoeve van de bedijking moet worden gemaakt.)

mude
De oude Mude in zijn oorspronkelijke staat.
uitwaterings
De voormalige uitwaterings (zee)sluis in
de Reiderwolderpolder ten behoeve van de
afwatering van het Waterschap „Reiderland”. (Binnenzijde).

slapersluis
Grote Slapersluis gereed.
(Uit de Reiderwolderpolder gezien).
waterschapshuis
Waterschapshuis van Reiderland in de Reiderwolderpolder. (Directieverblijf ten behoeve van de werken voor de Carel Coenraadpolder).
Tevens werd dit gebouw gebruikt als logement.

dollard
De Dollard vóór 1277, in 1589 en nu.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *