Van alles

Landgoed Tenaxx , Borgesiusweg 1 Wedde

_DSC1754
foto genomen op 09 augustus 2022

Stap in de wereld van de Dinosauriërs en beleef spannende dino-avonturen.

In Wedde ligt het nieuwe Landgoed Tenaxx waar volwassenen en kinderen niet alleen alles kunnen leren over dinosaurussen maar ook van alles kunnen doen en beleven.

Speciaal voor de kinderen is er een groot dinopark waar ze stempels kunnen verzamelen in hun dinopaspoort. Zo kunnen ze bijvoorbeeld brullende dino’s in het Krijtwoud leren herkennen, een dinoskelet opgraven of met een lasergun op dino’s jagen. Wanneer ze alle stempels hebben verzameld worden ze bekroond tot een echte dinoranger! Hoe stoer is dat?

In het grote bomenpark staat een verzameling van ruim 650 treurbomen en is daarmee de grootste verzameling treurbomen ter wereld. In het bomenpark
is te zien hoe de bomen en planten hun intelligentie hebben ontwikkeld,
ook in strijd met de dinosauriërs.

Ontdek dit unieke park met dino’s en de prachtige natuur tijdens een
educatief dagje uit in Groningen!

Website: https://familieparken-tenaxx.nl/

Facebook: https://www.facebook.com/landgoedtenaxx/


Buiten Villa Doen, Borgesiusweg 2 Wedde

_DSC1755
foto gemaakt op 09 augustus 2022

BuitenVilla DOEN! heeft de droom dat ieder kind fijn mag opgroeien en dat ieder mens zich kan ontwikkelen op zijn eigen tempo. Toch is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. In dat geval kan BuitenVilla DOEN! helpen. Dit doen zij in de vorm van logeeropvang en deeltijdverblijf voor jeugdigen, ambulante begeleiding, gezinsbegeleiding, dagbesteding en paardencoaching.

In de logeeropvang wordt een veilige tijdelijke woonomgeving geboden waar wordt gewerkt aan de praktische zelfredzaamheid en sociaal-emotionele ontwikkeling van jeugdigen. Het logeerhuis is zowel door de week als in het weekend geopend voor jongens en meisjes tot 18 jaar.

BuitenVilla DOEN! biedt ook begeleiding aan ouders/verzorgers wanneer
opvoeden even niet zo gemakkelijk gaat. Dit doet BuitenVilla DOEN! aan huis
in de vorm van praktische pedagogische gezinsbegeleiding,
waardoor de ouders weer meer in hun kracht komen.

Website: https://www.buitenvilladoen.nl/


Rhederbrug Grensgebouw, Rhederweg 51 Bellingwolde

grensgebouw01
grensgebouw02
grensgebouw03
grensgebouw04
grensgebouw05
grensgebouw06
grensgebouw07
grensgebouw08

foto’s genomen op 09 augustus 2022

Grenspost Bellingwolde is een voormalig grenskantoor aan de Rhederweg in de Nederlandse gemeente Bellingwedde. De grenspost is door de Commissaris der Koningin mr. W.A. Offerhaus officieel in gebruik gesteld op 3 oktober 1956.
De grenspost verving de verder van de grens gelegen oude grenspost.
Na de opening werd het voor alle verkeer mogelijk om hier de grens te passeren waardoor er een kortere verbinding ontstond tussen Groningen en Leeuwarden enerzijds en Oldenburg, Bremen en Hamburg anderzijds.
De grenspost heeft tot 1993 dienstgedaan waarna de grenscontroles zijn afgeschaft.
In september 2020 is het Grenskantoor gekocht door Richart Joling,

hij gaat het kantoor restaureren en gebruiken als flexkantoor voor zijn bedrijf
Rolloek bv en voor andere ondernemers uit de regio.

De grenspost is gelegen aan de N969 tussen Rhederbrug in Nederland en Rhede in Duitsland. De grenspost bevindt zich op een afstand van ca. 300 meter tot de grens. Ter plaatse van de grens is grenspaal nr. 183-XIII geplaatst.
Hier gaat de Rhederweg over in de Duitse Zollstrasse. Voor en naast de grenspost zijn nog steeds parkeerstroken aanwezig. Toen de grenspost nog in gebruik was stonden er aan weerszijden van de Rhederweg een slagboom, een waarschuwingslicht en verscheidene lichtmasten.

Vanaf de jaren 70 werden grenscontroles aan de Nederlands-Duitse grens samengevoegd waardoor douaniers van beide landen vanuit één grenspost werkten in plaats van in ieder hun eigen grenspost aan elke zijde van de grens.
Door de relatief grote afstand tussen de grenskantoren aan de Rhederweg/Zollstrasse is bij de grenspost Bellingwolde deze samenvoeging nooit tot stand gekomen.

Het gebouw is opgetrokken in baksteen en rust op een betonnen funderingsplaat. Ook de dakranden zijn uitgevoerd in beton. Het platte dak heeft twee niveaus,
van origine stak hier een gemetselde schoorsteen bovenuit.
Aan de voorkant hing een vlaggenmast met de Nederlandse vlag en was een embleem van de marechaussee gemonteerd. Rondom, maar met name aan de voorkant en zijkanten, zijn raampartijen aanwezig voor een goed zicht op het wegverkeer.
Het is gebouwd voor rekening van de voormalige gemeente Bellingwolde en werd gehuurd door het ministerie van Financiën.

Link : https://www.rtvnoord.nl/nieuws/866430/grenskantoortje-rhederbrug-na-jaren-opgeknapt-de-vlag-hangt-weer-in-de-top

Grenskantoor-Rhederbrug
grenskantoor
gebouw-voorheen
voorheen
grensgebouw snachts
’s nachts
Grensland
1967

Dekker Rondvaarten, langs de Eltjo Mulderweg Wedderveer

dekker01
dekker02
dekker03
dekker04

foto’s genomen op 09 augustus 2022

Op zoek naar een bijzonder dagje uit? Pieter Dekker Rondvaarten en arrangementen biedt een scala aan mogelijkheden. Een dagje uit met familie, of een groepsreis maar ook voor schoolreisjes en bedrijfsuitjes. Wij verzorgen op wisselende dagen rondvaarten in Blauwestad en Wedderveer. Ook verzorgen wij vele dagtochten met boot en bus. U kunt hierbij genieten van de prachtige  omgevingen.

Het bedrijf bestaat inmiddels al meer dan 30 jaar. Begonnen met een kleine boot voor 8 personen is er al gauw een grotere bijgekomen voor 25 personen. Later kwam daar nog een kleine rondvaartboot bij voor 50 personen

Website: https://dekkerrondvaarten.nl/


De Weddermarke is een poldermolen bij het recreatiegebied Wedderbergen, vlak bij het dorp Wedde in de provincie Groningen.

_DSC1425
_DSC1427
_DSC1426
_DSC1428

foto’s genomen op 30 juli 2022

De originele molen van het waterschap Weddermarke werd in 1875 gebouwd. Deze molen brandde af in 1898 en werd door de huidige molen vervangen. Al in 1910 werd de functie van de molen vervangen door een pompinstallatie met stoomaandrijvingen en in 1955 door een pompinstallatie met dieselaandrijving. Thans wordt het gebied afgewaterd met behulp van een elektrische installatie, die zo’n anderhalve kilometer van de molen staat. De molen is dus niet meer operationeel als poldermolen. De molen werd in 1987 ingrijpend gerestaureerd, vanaf die tijd kunnen de wieken weer draaien. De molen was vroeger met zelfzwichting uitgerust maar beschikt thans over het oudhollands wieksysteem met zeilen op de roeden, die een vlucht van 20,60 meter hebben. De molen is eigendom van het waterschap Hunze en Aa’s. De molen draait, ondanks een sterke windbelemmering van de bomen van het recreactiegebied, geregeld dankzij een vrijwillige molenaars. In 2007 heeft men een wervelbalk geplaatst, zodat de molen ook zonder vijzel kan draaien. Vooral in de richtingen waar veel bomen staan kan de molen nu toch met mondjesmaat draaien.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Weddermarke_(molen)

Facebook : https://www.facebook.com/weddermarke/?fref=ts


De spinnenkop in Wedderveer (rijksmonument)

_DSC1421
foto genomen op
30 juli 2022
_DSC1422
foto genomen op
30 juli 2022
_DSC1424
foto genomen op
30 juli 2022

Gelegen aan de Hoofdweg Wedderveer 24 is een kleine houtzaagmolen aan de weg van Blijham naar Wedde in de provincie Groningen.

Het molentje werd in 1938 gebouwd en is daarmee de laatste om economische redenen gebouwde molen in de provincie Groningen. Het ontwerp voor de molen kwam van molenmaker-architect Luitje Wiertsema die de molen samen met de eerste eigenaar E.J. Feunekes bouwde. Het molentje kreeg buiten de molen een snelzaagraam, op windkracht aangedreven. Verder werd de molen uitgerust met zelfzwichting en zelfkruiing. De spinnenkopmolen op een bakstenen schuur met stelling was slechts enkele jaren in gebruik en in de jaren tachtig van de twintigste eeuw was er slechts een troosteloze ruïne over. De huidige particuliere eigenaar liet de molen in 1997 restaureren en laat het molentje, dat tegenwoordig uitgerust is met een lintzaag, regelmatig draaien. De molen ondervindt veel hinder van de bomen in de directe omgeving, maar is wel degelijk een markante blikvanger aan de westzijde van de Westerwoldse Aa.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Spinnenkop_Wedderveer


Het oorlogsmonument in de Groningse plaats Wedderveer is een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

_DSC1429
foto genomen op
30 juli 2022
_DSC1430
foto genomen op
30 juli 2022
_DSC1431
foto genomen op
30 juli 2022

Het monument, ook vermeld als ‘oorlogs- en verzetsgedenkteken’, werd gemaakt door de beeldhouwer Wladimir de Vries. Het bestaat uit een natuurstenen sculptuur van een staande vrouw, gekleed in een gedrapeerd gewaad. Ze heeft een ontbloot bovenlijf en houdt haar handen achter haar rug. Het beeld is geplaatst op een klein voetstuk, waarop in reliëf is te lezen:

1940 – 1945
OPDAT WIJ
NIET VERGETEN

Op 5 mei 1950 werd het monument onthuld door mevrouw E. Mulder, weduwe van de eerste ‘martelaar voor de vrijheid’ in de toenmalige gemeente Wedde.

Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking worden bloemen en kransen bij het monument gelegd.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlogsmonument_Wedderveer

Link : https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/zoeken/273/wedderveer-oorlogs-en-verzetsgedenkteken


’t Pleintje Winschoten

Ooit was café ‘t Pleintje aan de Venne 99 in Winschoten een veelbezochte uitgaansgelegenheid en een vooraanstaand podium voor bands en individuele musici die aan het begin stonden van een al dan niet glanzende carrière. De toenmalige uitbater Koos van Dijk zag het mede als zijn taak om talenten een duw in de goede richting te geven. En hij deed dat niet alleen als horeca-ondernemer, maar naderhand ook als manager.

’t Pleintje werd al gauw na de opening het ontmoetingspunt voor de wat progressievere jeugd. Hier kwamen geen jongeren in gladde disco-outfits en met glitters behangen. Nee, hier kwamen de jongens en meiden met de wat langere haren en buttons met ‘peace’ en ‘stop de neutronenbom’. Kortom, ‘t Pleintje was het gewenste alternatief voor diegenen die niet behoorden tot de grootste gemene deler.

Café-dancing van Koos van Dijk in Winschoten. Er spelen vaak popgoepen uit de regio en uit Stad. De ontmoeting met van Dijk vormt een bepalende faktor in de loopbaan van Herman Brood. In 2005 wordt ’t Pleintje gesloten. Na jarenlang leeggestaan te hebben, en vervolgens een periode gekraakt te zijn geweest, wordt het café in 2012 heropent als Het Pleintje. Tijdens Groningsch Peil 2013 treden The Monroes en Sleazy Affairs op in Het Pleintje.

Het lijkt over en uit voor het roemruchte café ‘t Pleintje in Winschoten. De kroeg waar Nederlands enige rock ’n roll-junkie Herman Brood werd ontdekt door uitbater Koos van Dijk staat zeker al tien maanden dicht. Dat blijft zo als het aan eigenaar David Maas van WIMA Vastgoed ligt.

WIMA, eigenaar van zeker 32 (horeca)panden in de provincie Groningen, waaronder negen in Winschoten – onder meer discotheek Nightfever en café Hoppe – wil in ‘t Pleintje ’absoluut’ geen horeca meer. Maas: ‘’We willen ons concentreren rond het Marktplein. We stoten daarom vierkante meters horeca vooral buiten de route af.’’ Ook minder rendabele kroegen bij het Marktplein worden aangepakt. Zoals de Stokerij. ‘’De achterkant wordt winkel.’’ Die plannen liggen er ook voor ‘t Pleintje. Maas: ’’Ik zit te denken aan kantoor? of woonruimte. Of een combinatie van beide. Belangstelling is er wel. Het is natuurlijk een beeldbepalend pand. Ik word regelmatig benaderd door mensen. Maar die willen er weer horeca beginnen. Dat kets ik allemaal af. We doen daar geen horeca meer.”

En daarmee lijkt een eind te komen aan een vermaard stukje Groninger horecageschiedenis waar in 2005 nog opnames plaatshadden voor de film Wild Romance over de carrière van zanger Herman Brood en over diens manager Koos (Coach) van Dijk. Die reageert stomverbaasd: ‘’Wat! Dat mainst nait.’’

Van Dijk: ‘’Wie had kunnen denken dat er ooit nog een verkoper of administrateur zou rondlopen in ’t Pleintje. Maar goed, de verandering houd je niet tegen. Ik ben trots op de kroeg die ik toch als mijn kind beschouw, een wereldplek. Maar wie weet wat de toekomst nog brengt.”

Generaties Groningers kwamen er voor de (alternatieve) muziek die elders in Winschoten en omgeving weinig of niet aan bod kwam. Van Dijk: ‘’We wilden ons onderscheiden van andere zaken. De muziek haalde ik uit Amsterdam. Wat daar in was, kenden ze in Winschoten nog niet. En wat was het: drie kleine etages. Als je nagaat hoeveel artiesten daar zijn begonnen. ’t Pleintje is dood, leve ‘t Pleintje.’’

Van Dijk beschouwt zijn nieuwste project Teas-à-GoGo in het Comedy Theater in de Nes in Amsterdam, als directe opvolger van ‘t Pleintje. ’’Maffe sfeer, veel rood in het interieur, lekkere wieven, stand up comedians en artiesten in een spannende, sexy variété show en na afloop swingen op cultmuziek. Zoals vroeger in ‘t Pleintje.’’

oud pand
dansen
Disco bij Koos
pleintje02
pleintje01

Oud-Pekelder en beroepskraker Erik Biever geeft Pleintje terug:
http://www.prachtigpekela.nl/nieuws/3976/3515

Biografie Koos van Dijk:
https://www.wikiwand.com/nl/Koos_van_Dijk

Biografie Herman Brood:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Brood

’t Pleintje op Facebook :
https://www.facebook.com/groups/tpleintje/

’t Pleintje in Winschoten: een roemrucht café vol herinneringen
https://www.rtvnoord.nl/video/932704/t-pleintje-in-winschoten-een-roemrucht-cafe-vol-herinneringen

Koos van Dijk, oud-manager van Herman Brood, haalt herinneringen op aan het roemruchte café ’t Pleintje in Winschoten.


Briefkaarten uit de stad Groningen tussen 1900 en 1906

gron-01
Harmonie
gron-02
Doofstommeninstituut
gron-03
de groeten uit
gron-04
Schuitendiep
gron-05
Oosterhaven
gron-06
de groeten uit
gron-07
Ossenmarkt
gron-08
Radesingel
gron-09
Hooge der A.
gron-10
Heereplein
gron-11
Plantsoen Heereplein
gron-12
Oude Boteringestraat
gron-13
Station
gron-14
Reitdiep
gron-15
Societeit de Harmonie
gron-16
Martinitoren
gron-17
Martini kerk
gron-18
A – Kerk
gron-19
Oosterhaven
gron-20
Groene Weeshuis
gron-21
Oosterpoortenbrug
gron-22
Hoorsche diep
gron-23
Tentoonstelling 1903
borgh-asinga-tot-ulrum
Asinga
borgh-dyksterhuis-tot-pieterbuiren
Dyksterhuis
borgh-eewsum-tot-middelstum
Eewsum
borgh-farmsum-tot-farmsum
Farmsum
borgh-hankema-tot-suidhorn
Hankema
borgh-luinga-tot-berum
Luinga
borgh-lulema-tot-warfhuisen
Lulema
borgh-menkema-tot-uithuisen
Menkema
borgh-nittersum-tot-stedum
Nittersum
borgh-of-huis-tot-bellingeweer
Bellingeweer
borgh-rensuma-op-de-meeden
Rensuma
borgh-scheltkemanyenstein-tot-sandeweer
Scheltkemanyenstein
borgh-verhildersum-tot-leens
Verhildersum
byma-huis-tot-faan
Byma
emdaborg-te-haren
Emdaborg
englumborg-tot-oldehove
Englumborg
huis-de-nyenoort-tot-midwolde
Nyenoort
huis-fraeylenborg-tot-slochter
Fraeylenborg
huis-onstaborgh-tot-wetsinge
Onstaborgh
huis-starkenborgh-tot-weeh
Starkenborgh
huis-te-lellens
Lellens
huis-tot-aduard
Aduard
rikkerda-te-lutkegast
Rikkerda

_DSC1348
2021
_DSC1349
2021
_DSC1373
2021
_DSC1375
2021
cova 1974
cova1974

cova1974 : Winschoten : Havenkadewest 1 : voormalig Cova banden fabriek
Vervaardiger Douma, M.A. , Datum 1974

Tramwerkplaats Adres Havenkade West 1
Transformatiejaar 2008
Oude functie Opslagruimte Tramwerkplaats
Nieuwe functie Culturele functie

De sloop en nieuwbouw van het Cultuurhuis in het centrum van Winschoten betekent niet dat de bewoners zonder theatervoorziening zitten.
De voormalige tramwerkplaats in het Oosterhavengebied werd tijdelijk herbestemd tot theater, open vanaf juni 2009.
De transformatie is in elf maanden gerealiseerd en is gefinancierd met een Europese subsidie. Na vier jaar als theater dienst te hebben gedaan, zal het gebouw gaan functioneren als theaterwerkplaats.

De voormalige tramwerkplaats viel in het oog bij de gemeente Winschoten en de Klinker toen zij op zoek gingen naar een locatie voor een tijdelijk theater. Het oude theater van Winschoten was verouderd en voldeed niet meer aan de eisen
waardoor de gemeente besloot het theater te slopen en op dezelfde plek een nieuw Cultuurhuis te bouwen. De sloop en nieuwbouw zouden betekenen dat de regio ongeveer vier jaar zonder theatervoorziening zou zitten.
Om de continuïteit van het culturele aanbod in de regio te waarborgen is de gemeente op zoek gegaan naar een geschikte locatie voor een tijdelijk theater.

Film “Halte Democratie – Raadzaal gemeente Oldambt” :
https://www.youtube.com/watch?v=lBwoyn7oiyc

Na de tweede wereldoorlog zijn trams vervangen door bussen en auto’s.
De tramwerkplaats verloor zijn functie en werd ingelijfd door de familie Phaff om te gebruiken als opslagplaats voor hun naastgelegen vruchtenwijn- en likeurfabriek (vanaf 1948). Vanaf de jaren ’70 was ook de Phaff-fabriek niet meer in gebruik en raakte de oude tramwerkplaats in verval.
De tramwerkplaats stond al bijna dertig jaar leeg en in 2007 maakte de gemeente het plan om de gebouwen te slopen. Drie dagen voordat de sloopvergunning zou worden afgegeven werd het voorstel aangedragen om hier een tijdelijk theater te realiseren.

De Tramwerkplaats in Winschoten aan de Havenkade-west 3
Van Ol Graitje tot Theater
De Stoomwegmaatschappij Oostelijk Groningen (OG), in de volksmond Ol Graitje genoemd, vervoerde vanaf 1915 reizigers en goederen vanuit Winschoten van en naar Ter Apel. Daar werd verbinding gelegd met het Drentse tramwegnet.
In 1917 volgde een vertakking naar Bellingwolde en in 1919 een doorgaande verbinding naar Delfzijl. Zo kwam Winschoten centraal te liggen in een netwerk van tramverbindingen. Hierdoor kende Winschoten een groot emplacement (aan de Wilhelminasingel) en de remise werkplaatsen. De twee loodsen aan de huidige Havenkade West zijn tussen 1915 en 1916 gebouwd als OG-werkplaatsen.

De een voor schilder- en bekledingswerk, de ander de algemene of loc-werkplaats.
Daarin is nu Theater De Tramwerkplaats gevestigd. Uiteindelijk bleek de stoomtram niet rendabel. Voor het personenvervoer waren de trams te traag, het goederenvervoer te prijzig. En dus verdween de stoomtram uit het straatbeeld. De maatschappij OG werd in 1948 opgeheven.

De algemene werkplaats werd in dat jaar aangekocht door de firma H.J.Phaff en opgenomen in de vruchtenwijn- en likeurfabriek.
Na de sluiting van (zuite) Phaff in de jaren zeventig van de vorige eeuw raakten de panden in verval. Het fabriekscomplex van Phaff, dat dateert uit 1847, kreeg de status van rijksmonument. De OG-loodsen echter niet. Sloop leek onafwendbaar.
Op het laatste nippertje echter werd een alternatief geboren: de tramwerkplaats omtoveren tot kleinschalig theater met een vlakke vloerzaal. De naastliggende loods, die later ook dienst deed als veilinggebouw,

kreeg de functie van productiehuis: atelier-, dans- en theaterruimte.
Een soort theaterlaboratorium: talent voor kunst wordt hier ontdekt, gekoesterd, ontwikkeld én ingezet voor eigen kunstproducties. En dus is er cultureel erfgoed in Winschoten behouden gebleven. En kan de voormalige tramwerkplaats als Theater De Tramwerkplaats ook op langere termijn het culturele aanbod van Winschoten en het Oldambt garanderen en zelfs versterken.

Link “herbestemming Tramwerkplaats” : https://www.herbestemming.nu/projecten/tramwerkplaats-winschoten

_DSC1371
2021
_DSC1370
2021
_DSC1372
2021

De oude tramwerkplaats is gerenoveerd en omgebouwd tot theater en produktiehuis.
Gelegen aan de Havenkade-West van Winschoten is dit een prachtige lokatie voor optredens, dans en voorstellingen.
De harbour jazz club is gevestigd in de voormalige tramwerkplaats in de haven.
Een leuke locatie met, op het terras uitzicht op de boten.
De inrichting van restaurant is een mix van verschillende stylen maar ziet er leuk uit.
Ze hebben een kaart met 15 hoofdgerechten.

Link “Harbour Jazz Club” : https://harbourjazzclubwinschoten.com/


_DSC1347
2021
_DSC1351
2021
phaff2
phaff

Voormalig brandewijnfabriek Pfaff in Winschoten, Wilhelminasingel 99
Rijksmonument

Groothandel in buitenlandse wijnen. De zaak werd in 1847 opgericht door J. H. Phaff,
die in 1875 werd opgevolgd door zijn zoon.
In 1929 omgezet in een Naamloze Vennootschap onder directie van Jac. H. Phaff,
die in 1942 werd opgevolgd door zijn zoon H. Jac. Phaff, die reeds vanaf 1927 als adj. directeur in het bedrijf werkzaam was.

Bouwjaar: 1914 (schoorsteen) 1916 (fabriek) ca. 1922 (woning) 1952 (uitbr. fabriek)
Architect: J. IJzer (1916) IJzer 1916 J. IJzer (1916)

VruchtenwijnFABRIEK gebouwd in 1916 in opdracht van de familie Phaff naar een ontwerp van architect J. IJzer in een Ambachtelijk-traditionele bouwstijl. Vanaf 1851 was de heer J.H. Phaff begonnen met het opzetten van een azijnfabriek en likeurstokerij in het centrum van Winschoten. In 1916 werd het bedrijf opgesplitst in een likeur en azijnfabriek aan de Visserstraat en een vruchtenwijnfabriek aan de Wilhelminasingel onder leiding van Johannes en Jacob Phaff.
Omstreeks 1922 werd een directeurswoning gebouwd, die in de jaren vijftig werd verbouwd en middels een hals werd verbonden met de fabriek. De directeurswoning en hals komen wegens te geringe architectonische kwaliteit en teveel verbouw niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. In 1952 werden de naastgelegen
loodsen van de Stoomtramwegmaatschappij (SMOG) in gebruik genomen voor opslag en werden nieuwe loodsen bijgebouwd onder andere aan de westzijde van de één bouwlaag hoge vleugel. In de jaren zeventig werden de loodsen verbonden met de vruchtenwijnfabriek middels een overkapping. Deze loodsen en jongere aanbouwen zijn niet van dusdanig belang dat deze voor bescherming van rijkswege in aanmerking komen. Eind jaren zeventig sloot het bedrijf zijn deuren.

Het langwerpige bouwblok is gelegen aan de Brugstraat (noordzijde),
de Havenkade West met hieraan grenzende water van de Rensel (oostzijde) en aan de Wilhelminasingel (westzijde). Aan de achterzijde (zuidzijde) liggen de restanten van het tramemplacement van de SMOG met de hoge ronde SCHOORSTEENPIJP uit omstreeks 1914 die toebehoorde aan de smidse. De schoorsteenpijp, die door de overkapping uit de jaren zeventig door het fabriekscomplex is gecorporeerd, heeft een grote ensemblewaarde als visueel onderdeel van de vruchtenwijnfabriek, fungeert als verwijzing naar het industriële verleden van het gehele gebied en markeert in stedenbouwkundige zin een gebied in ontwikkeling.

De vruchtenwijnfabriek vormt in combinatie met het tegenoverliggende eveneens beschermde expeditiekantoor (Renselkade 5) een fraai stedenbouwkundig ensemble. Beide gebouwen, alsmede de schoorsteenpijp, houden gezamenlijk het beeld van een vroeg-twintigste-eeuwse industriestraat levend.

Omschrijving: VruchtenwijnFABRIEK bestaande uit een twee verdiepingen hoog volume met aan weerszijden een één verdieping hoge vleugel.
De deels onderkelderde vruchtenwijnfabriek op nagenoeg rechthoekige plattegrond

is opgetrokken in rode baksteen (achtergevel later witgeschilderd) op een naar
voren springend trasraam van gesinterde bruinpaarse baksteen en wordt gedekt
door samengestelde platte daken deels met lichtkappen; trapsgewijs uitkragend bakstenen fries; houten gootlijst. De gevels worden geleed door gemetselde muurdammen en getoogde staande en liggende vensters met ijzeren
roedenverdeling onder een segmentboog.

De voorgevel (noordzijde) van het twee verdiepingen hoge volume wordt door zeven muurdammen in zes gevelvelden verdeeld. In de vier gevelvelden aan de linkerzijde vier getoogde liggende zesruits vensters. In de twee gevelvelden aan de rechterzijde twee staande getoogde vijftienruits vensters waarboven twee liggende getoogde zesruits vensters. De voorgevel van de linker één bouwlaag hoge vleugel wordt door
vier muurdammen in drie gevelvelden verdeeld. In elk gevelveld twee liggende getoogde zesruits vensters. De voorgevel van de rechter één bouwlaag hoge vleugel wordt door zes muurdammen in vijf gevelvelden verdeeld. In de twee linker gevelvelden twee staande getoogde vijftienruits vensters. In het centrale gevelveld twee getoogde samengestelde tweedelige H-vensters met zesruits bovenlichten onder één segmentboog. In het gevelveld rechts van het centrale gevelveld een getoogd samengesteld tweedelig H-venster met zesruits bovenlichten,
een breed getoogd H-venster met veertienruits bovenlicht en een houten deur waarin glas met getoogd achtruits bovenlicht onder segmentboog. In het rechter gevelveld dubbele opgeklampte getoogde houten deuren waarin glas met roedenverdeling en een houten deur met getoogd achtruits bovenlicht, alle onder segmentboog.

De oostgevel van de één bouwlaag hoge vleugel wordt door drie muurdammen in twee gevelvelden verdeeld. In elk gevelveld een liggend getoogd zesruits venster; in het linker gevelveld niet-originele dubbele deuren. De oostgevel van het erachter gelegen twee bouwlagen hoge volume wordt door vijf muurdammen in vier gevelvelden verdeeld. In elk gevelveld een liggend getoogd zesruits venster.

Aan de linkerzijde van de achtergevel (zuidzijde) van de naar voren springende linker één bouwlaag hoge vleugel (later opgehoogd) twee getoogde opgeklampte houten deuren waarin een kleine deur en tweeruits vensters waarnaast vier getoogde staande vijftienruits. Aan de rechterzijde twee opgeklampte houten deuren waarvoor een niet-originele plaat met getoogd achttienruits bovenlicht waarnaast drie getoogde liggende zesruits vensters. In de rechter zijgevel een getoogd liggend zesruits venster. Tegen de achtergevel van het terugliggende twee bouwlagen hoge volume is aan de linkerzijde een plat volume aangebouwd dat later aan de rechterzijde is uitgebreid; aan de voorzijde op de begane grond een smal getoogd staand venster,
in ingebouwd portiek een stalen deur, twee staande smalle getoogde vensters, twee staande getoogde vijftienruits vensters en twee niet-originele vierruits vensters; aan de voorzijde op de eerste verdieping een getoogd liggende zesruits venster,
een stalen deur, drie getoogde liggende zesruits vensters en twee niet-originele vierkante vensters; aan de rechterzijde
niet-originele vensters en een deur. Het rechter geveldeel van het twee bouwlagen hoge volume wordt door zes muurdammen
in vijf gevelvelden verdeeld. In het linker gevelveld twee getoogde houten deuren met bovenlicht met roedenverdeling waarboven een getoogd liggend zesruits venster en een getoogd staand vierruits venster. In het ernaast gelegen gevelveld twee

getoogde houten deuren met roedenverdeling waarboven twee liggende getoogde
zesruits vensters. Het centrale gevelveld is deels boven de gootlijst doorgetrokken waarin een getoogd liggend zesruits venster waarboven twee keer dubbele houten deuren met roedenverdeling; aan de rechterzijde twee getoogde

liggende zesruits vensters. In de twee rechter gevelvelden vier getoogde
liggende zesruits vensters. De achtergevel van de rechter vleugel wordt door vier muurdammen in drie gevelvelden verdeeld. In het linker gevelveld getoogde
dubbele houten deuren met roedenverdeling. In de twee rechter gevelvelden
twee liggende getoogde zesruits vensters.

De westgevel van de één bouwlaag hoge vleugel wordt door vier muurdammen in drie gevelvelden verdeeld. In zowel het linker als rechter gevelveld twee getoogde liggende zesruits vensters. Tegen het centrale gevelveld is de hals aangebouwd (niet beschermd) die de woning (niet beschermd) met de fabriek verbindt. Het volume aan de rechterzijde is later aangebouwd (niet beschermd). De westgevel van het erachter gelegen twee bouwlagen hoge volume wordt door vijf muurdammen in vier gevelvelden verdeeld. In elk gevelveld een liggend getoogd zesruits venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de brede houten paneeldeuren met roedenverdeling deels met bovenlichten met roedenverdeling, de vensters met roedenverdeling, de scheidingswand tussen winkel, kantoor en pakplaats,
in het ketelhuis de tank, de houten steektrap naar de kelder en de ijzeren I-profielen die het dak ondersteunen.

De hoge ronde SCHOORSTEENPIJP is opgetrokken in rode baksteen (onderste gedeelte later witgeschilderd) verstevigd met ijzeren banden.

Film “Abandoned factory (Phaff wijnfabriek) Netherlands March 2021” : https://www.youtube.com/watch?v=ZIdioZWm61w

Film “IJswedstrijd Dommering en Heikens personeel onbekend, 1956” : https://www.filmbankgroningen.nl/archief/av20779/

_DSC1350
2021

Op de hoek Renselkade/Brugstraat staat de in 1923 gebouwde Schippersbeurs.
Rijksmonument

Sinds december 1996 is de gemeente eigenaar van het gebouw (en de aangrenzende percelen). Net als bij de naastgelegen Phaff-fabriek liet zij ook dit gebouw verpauperen. Bij Phaff inmiddels 22 jaar, hier “slechts” 19 jaar.
Beide gebouwen staan op de monumentenlijst en dat is maar goed ook,
anders waren ze waarschijnlijk al lang afgebroken.

Expeditiekantoor met pakhuis en bovenwoning in Winschoten
Renselkade 5
Bouwjaar: 1925 1955 (garage) 1956 (pakhuis)
Architect: J. Heikens Heikens 1925 J. Heikens

Expeditiekantoor met pakhuis en bovenwoning gebouwd voor de Winschoter Expeditie Onderneming in 1925 naar een ontwerp van architect J. Heikens (1888-1955) uit Winschoten in een stijl waarin Amsterdamse School elementen zijn te herkennen.
De Winschoter Expeditie Onderneming werd in 1919 opgericht door een aantal ondernemers die ontevreden waren over de prijs en kwaliteit van het bestaande vervoer van hun produkten. Directeur was de heer A.C. Mostert.
In 1953 sloot het bedrijf zijn deuren. In 1955 werd aan de noordzijde een garage aangebouwd en 1956 aan de westzijde een pakhuis. Zowel het pakhuis als de garage komen wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. Momenteel wordt het pand gebruikt als bedrijf- en opslagruimte en de bovenste verdieping als woonhuis.

Het langwerpige blok met ronde gevel is prominent gelegen op de hoek van de Renselkade en de Brugstraat. Door de gerichtheid van de boegvormige gevel op het tegenoverliggende water van de Rensel heeft het pand een
sterke markeringsfunctie voor het gehele gebied. Het pand vormt in combinatie met de tegenoverliggende eveneens beschermde Phaff-fabriek (Wilhelminasingel by 99) een fraai stedenbouwkundig ensemble. Beide gebouwen houden gezamenlijk het beeld van een vroeg-twintigste-eeuwse industriestraat levend.

Het Expeditiekantoor bestaat uit een twee bouwlagen hoog VOLUME (I) waarin het kantoor met bovenwoning met aan de achterzijde en aan weerszijden een één bouwlaag hoog VOLUME (II) waarin pakhuis, diverse bergplaatsen en paardenstal met aan de achterzijde een iets lager plat volume waarin de bergplaats voor wagens.

Het twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde VOLUME (I) op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode lichtgesinterde baksteen op een trasraam van gesinterde donkerpaarse baksteen met drie zwartgeverfde bakstenen banden en wordt gedekt door een naar buiten gebogen afgeknot schilddak met leidekking; vier gemetselde schoorsteen met kap; dakkapellen onder plat dak met driedelig tweeruits venster, twee aan de voorzijde, één aan de west-, noord- en oostzijde; geprofileerde overkragende houten goot; bakstenen fries.
De gevels worden geleed door gemetselde pilasters opgevuld met metselmozaïek en H-vensters met tweedelige drieruits bovenlichten onder rollaag; onder de vensters van de eerste verdieping decoraties van zwartgeverfde bakstenen rechthoeken.

De entree van het kantoor bevindt zich in het centrale gevelveld van de voorgevel (zuidzijde) en bestaat uit een houten paneeldeur waarin glas met tweedelig drieruits bovenlicht waarvoor een gemetselde twee treden hoge stoep.
Links van de entree een H-venster en boven de entree twee H-vensters. De entree van de woning bevindt zich in het linker gevelveld en bestaat uit een houten paneeldeur waarin glas met tweedelig drieruits bovenlicht waarvoor een gemetselde stoep. Rechts van de entree een H-venster en boven de entree twee H-vensters.
In het rechter gevelveld dat op de hoek is afgerond drie H-vensters (waarvan twee met glas-in-lood) waarboven drie H-vensters (waarvan twee met glas-in-lood).

Tegen de westgevel is het één bouwlaag hoge volume aangebouwd.
Op de eerste verdieping een houten paneeldeur met tweedelig tweeruits
bovenlicht met aan de linkerzijde een staand drieruits venster en aan de
rechterzijde een staand tweedelig drieruits venster.

Tegen de achtergevel (noordzijde) is het één bouwlaag hoge volume aangebouwd.
Op de eerste verdieping is tegen het linker gevelveld een niet-origineel plat volume aangebouwd (niet beschermd). In het centrale en rechter gevelveld een H-venster.

In de oostgevel in het linker gevelveld twee H-venster (waarvan één met glas-in-lood) waarboven twee H-vensters (waarvan één met glas-in-lood). In het rechter gevelveld twee H-vensters waarboven twee H-vensters.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in het kantoor de houten paneeldeuren, de houten doorgeefluiken en de glazen tussenwand tussen kantoor en vergaderruimte, in de bovenwoning de houten bordestrap met houten leuning, de houten paneeldeuren, de twee marmeren schouwen, in de keuken de houten schouw met tegelbekleding, in de kamer en suite de houten suitedeuren waarin glas-in-lood, op zolder de beschoten kap met rondlopend spantbeen.

Het één verdieping hoge VOLUME (II) heeft een identieke gevelopbouw als het twee verdiepingen hoge volume en wordt gedekt door een plat dak.

In de zuidgevel twee staande tweedelige drieruits vensters.
Op het platte volume een niet-originele balustrade. Tegen de westgevel is een niet-origineel pakhuis uit 1956 (niet beschermd) aangebouwd.

In de achtergevel (noordzijde) drie gevelvelden met in elk twee liggende tweedelige vensters. Tegen de achtergevel van het iets lagere platte volume is de niet-originele garage (niet beschermd) uit 1955 aangebouwd.

In het linker gevelveld van de oostgevel een houten paneeldeur waarin glas met tweedelig drieruits bovenlicht en niet-originele dubbele pakhuisdeuren. In het centrale gevelveld twee staande tweedelige drieruits vensters.
In het rechter gevelveld een opgeklampte houten paardenstaldeur met tweedelig drieruits bovenlicht en een staand tweedelig drieruits venster.

Aan de rechterzijde bevindt zich het iets lager platte volume met aan de schuine
voorzijde dubbele opgeklampte houten bergplaatsdeuren.

Link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Schippersbeurs


01_DSC1338
2021
02_DSC1339
2021
03_DSC1343
2021
04_DSC1342
2021
05_DSC1344
2021
06_DSC1345
2021
07_DSC1346
2021

Oude Ommelander Ziekenhuis St. Lucas aan de Gassingel 18 Winschoten

zusterhuis-1974
zusterhuis 1974
lucas1926-1930
1926-1930
lucas-winter1960
1960
st-lucas-winschoten
lucas
st-lucas-winschoten02
lucas 02

zusterhuis 1974: aan de Burgemeester Schönfeldsingel 57 :
zusterhuis van het St.-Lucasziekenhuis
Foto: Douma, M.A. , Datum 1974

1926-1930.jpg: R. Kath. Ziekenhuis “St. Lucas” gebouwd 1925 door W. Luppes – Winschoten Datum 1926-1930
Ansichtkaart Uitgever Boekhandel Dijkhuis

1960: St. Lucas Ziekenhuis winter in de achtertuin 1960.

1926: Opening st. Lucas Ziekenhuis (Winschoten)
Aan het eind van de 19e eeuw wilden de katholieken in Oost-Groningen een bejaardentehuis oprichten.
Verschillende pastoors zamelden hiervoor vanaf 1899 geld in.
Rond 1918 ondernamen zij in Winschoten actieve pogingen om het bejaardentehuis in een pand aan de Langestraat (op de hoek van de Gaslaan) op te richten.
In 1921 zag het toenmalig kerkbestuur (pastoor Holtel en de heren Röben en Dröge)
af van het bouwen van een bejaardentehuis. Er kwamen plannen op tafel voor een ziekenhuis. De gemeente had pastoor Holtel namelijk benaderd met de vraag of de katholieken kans zagen een ziekenhuis te beginnen.

Lees meer : https://www.ommelanderziekenhuis.nl/over-ons/de-organisatie/geschiedenis-van-het-ziekenhuis

Link “pastoor hielp Winschoten aan St. Lucas Ziekenhuis” : https://www.deverhalenvangroningen.nl/alle-verhalen/pastoor-hielp-winschoten-aan-st-lucas-ziekenhuis

Film “kijkje in voormalig Ommelander Ziekenhuis in Winschoten” : https://www.oldambtnu.nl/2020/04/15/kijkje-in-voormalig-ommelander-ziekenhuis-in-winschoten-video/

Film “afscheid St. Lucas ziekenhuis 2018” :
https://www.youtube.com/watch?v=AkuqrHcABZE

ommelander-ziekenhuis-groningen-scheemda
ommelander ziekenhuis scheemda

Nieuwe locatie St. Lucas : Ommelander Ziekenhuis Groningen
aan de Pastorieweg 1 Scheemda

Link : https://www.ommelanderziekenhuis.nl/

Link “bouw / open dag Ommelander Ziekenhuis Groningen 2017” : https://www.youtube.com/watch?v=7c3sTV_P_JE


de 5 pijpen groningen
De 5 Pijpen van De Hunzecentrale

Als we toen richting Groningen gingen zagen we de 5 pijpen al in de verte en
zeiden “nu zijn we er zo”.

Op 25 april 1998 veranderde de skyline van Groningen voor altijd.
De vijf pijpen van de Hunzecentrale werden opgeblazen.
De vallende pijpen leverden een magnifiek schouwspel op en trokken duizenden kijkers.
TV Noord zond het spektakel live uit, https://www.youtube.com/watch?v=BjCc8ilui1o

Meer informatie over de Hunzecentrale kun je hier vinden:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hunzecentrale

Zanger en cabaretier Arno van der Heyden maakte over deze gebeurtenis het lied ‘De Vief’,
https://www.youtube.com/watch?v=nxE_0T78WEM


fabriek de toekomst
foto genomen op 01 augustus 2020

Fabriek De Toekomst – Scheemda

Dit fabriekscomplex bestond oorspronkelijk uit twee afzonderlijke fabrieken.
De Toekomst 1, gebouwd in 1900, en De Toekomst II, uit 1908.
Beide gebouwen werden ontworpen door architect Pieter Geert Cremer voor
de Stichting Coöperatieve Strokartonfabriek.
Tot 1968 werd hier strokarton geproduceerd. Daarna is het complex lange tijd
gebruikt om machines op de knappen en te verhandelen,
zonder dat de gebouwen zelf werden onderhouden.
Na jarenlange leegstand is De Toekomst tussen 2009 en 2011 zoveel mogelijk teruggebracht in oude staat. In 2006 werd het complex door
Paul Verhoeven gebruikt om een deel van zijn film Zwartboek te filmen.

Meer info: https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Toekomst_(strokartonfabriek) of
https://www.oostgrunn.nl/nl/bedrijf/erfgoedpark-de-toekomst-scheemda