Villa en Boerderij

074a_Villa
2021
074b_Boerderij
2021
woning
2014
woning
2010
woning
1992
de wolhoeve
1992

Villa (1916) en Boerderij aan de Hendrik Westerstraat 194a en 194

De veenmeester hield toezicht op de venen en had tevens daarover de dagelijkse leiding. Een belangrijk aspect van zijn werk betrof het toezicht op de afwatering. Wanneer de veenderijen in eigendom toebehoorden aan een stad, zoals het geval was in Oude Pekela, sprak men van een stadsveenmeester. In het geval van Oude Pekela kan men bijna spreken van een erfelijk ambt, aangezien deze functie ruim 150 jaar werd toevertrouwd aan de families Eltjens en daarna Borgesius. Naarmate de vervening verder geschiedde, ontwikkelde zich steeds meer landbouw in de streek waardoor men tevens een boerenbedrijf ging opereren. De (voormalige?) “Villa Boerderij Eltjens” in Oude Pekela herinnert aan de welstand van deze families.

villa boerderij eltjens
eltjens
villa boerderij eltjens 02
eltjens 02
villa boerderij eltjens 03
eltjens 03
ansichtkaart 008
oldie 1-8

eltjens : Links de monding van de Eltjenswijk met brug. uit 1925-1935

eltjens 02 : Dit is de boerderij van Eltjens in 1910 staande in Wijk III,
de huidige Hendrik Westerstraat. De boerderij werd bewoond door Iandbouwer Aeilko Eltjens. De woning links werd bewoond door twee gezinnen, de fabrieksarbeider Derk Meijer en de werkvrouw Geertruida Lutjeboer. Vroeger was op de plaats waar nu de boerderij staat tot rond 1918 een scheepshelling. Deze helling behoorde aan de familie Hesseling. Het achterste schip is met turf geladen.

kaart13
oldies kaart 13

De fraaie boerderij van Eltjens, de huizen daarnaast, links op de foto,
zijn afgebroken en op die plaats staat nu de villa van Eltjens, aan de nu reeds jaren gedempte Eltjenswijk. Dit is aan de landzijde van het Pekelderdiep.

(heeft u meer info over de ” Villa (1916) en Boerderij”, dan kunt u een email sturen naar fotocollect.blog@gmail.com)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: