Martin Chalfie

martin chalfie

Neurobioloog
In 2008 ontving hij de Nobelprijs voor de Scheikunde samen met Osamu Shimomura en Roger Tsien voor hun ontdekking en ontwikkeling van groen fluorescent proteïne (Green Fluorescent Protein, GFP). In 2018 heeft hij de Gouden Lomonosov-medaille ontvangen van de Russische Academie van Wetenschappen. Chalfie is vooral bekend van zijn werk met het groen fluorescent proteïne. Hij liet zien dat dit eiwit kan dienen als een waardevolle marker voor allerlei biologische processen. Door eiwitten te markeren met GFP konden wetenschappers traceren waarin de cel het eiwit zich bevindt. Zelf kleurde hij in een van zijn eerste experimenten zes afzonderlijke cellen van het rondwormpje Caenorhabditis elegans met behulp van GFP.

Website: https://www.mediatheque.lindau-nobel.org/laureates/chalfie

Foto gekregen: 26 februari 2009

Geef een reactie