Villa Elsa

villa elsa
villa elsa

De Villa “Elsa” aan de Feiko Clockstraat uit 2014 (Rijksmonument)

VILLA, genaamd Villa Elsa, gebouwd in 1906 in opdracht van W. Dethmers sr. (handelaar) in een Overgangsarchitectuur waarin Art Nouveau elementen zijn te herkennen. In de jaren twintig werd de indeling van het interieur deels gewijzigd,
werd in de bovenlichten deels nieuw glas-in-lood geplaatst en kreeg de hal een nieuwe bordestrap. Ook zijn in de loop der tijd van enkele dubbele balkondeuren
één deur gemaakt. De garage annex berging (1985) met carport (1992) gelegen aan de linkerzijde van de woning komen wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. De villa is prominent gelegen op een ruim rechthoekig perceel aan het lint langs het Pekeler Hoofddiep op de hoek van de F. Clockstraat
en de Winschoterweg. Het perceel wordt van de openbare weg gescheiden door een eenvoudige uit omstreeks 1906 stammende ERFAFSCHEIDING die bestaat uit een laag bruinbakstenen muurtje afgedekt met ezelsrug. De entree aan de oostzijde wordt gemarkeerd door twee vierkante gemetselde pijlers afgedekt met natuursteen,
in de gevelsteen in de linker pijler `Villa’ en in de rechter `Elsa’;
tussen de pijlers een tweedelig ijzeren hekwerk met Art Nouveau-motieven;
aan de zuidzijde niet-originele pijlers.

Geef een reactie

%d